Top menu





You are at: Home / BC Blog / Emmagatzemament, el punt clau de la preservació del patrimoni


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tags



Emmagatzemament, el punt clau de la preservació del patrimoni

El Servei d’Emmagatzemament, Preservació i Conservació (SEPIC) de la Biblioteca de Catalunya (BC) té la missió de conservar i preservar les obres que constitueixen el patrimoni bibliogràfic de Catalunya.

El patrimoni bibliogràfic o documental  és el conjunt de documents en diferents suports amb textos, imatges fixes o mòbils, sons... que cal conservar perquè a través del seu estudi es contribueix al coneixement de la societat.

La Conservació  del patrimoni  és el conjunt d’accions necessàries per evitar la destrucció i/o pèrdua d’aquella documentació que afecta a la nostra col·lectivitat i que la Biblioteca custodia.

Quatre mostres de diversos materials i sistemes d'emmagatzematge

En aquest article expliquem com el SEPIC treballa per  preservar i conservar la col·lecció de més de 4 milions  de documents en tot tipus de suports i formats  i que ocupen 63 quilòmetres lineals repartits en 3 seus.   Seus-i-diposits BC

No en va el Servei s’anomena d’Emmagatzemament en primer lloc, perquè els seus magatzems son els “contenidors” de tota la col·lecció, i contenir en condicions és la primera mesura  per a preservar-la . El Servei, a més, ha d’organitzar els documents per poder localitzar-los i posar-los a l’abast  dels usuaris.

El primer que cal és que l’edifici i les instal·lacions de llum, aigua i seguretat reuneixin les condicions adequades. Els serveis de manteniment de totes les seus s’esforcen dia a dia i són els més gran aliats en la política de preservació.

Els aparells de climatització proporcionen les condicions de temperatura i humitat relativa ideals (Recomanacions sobre les condicions ambientals als dipòsits), però també poden ser font de problemes i s’ha de garantir el seu  bon funcionament.

Si no hi ha  aparells de climatització, igualment s’ha de mantenir el control amb la ajuda de sondes que recullen la temperatura i la humitat. Amb la  informació que proporcionen aquestes eines, podem mirar de corregir les desviacions amb ventilació, aparells per abaixar la humitat, etc.

Un cop tenim les condicions ambientals adients, és molt important acomodar els documents en el mobiliari adequat.  Els llibres en prestatgeries fixes o en compactes i els documents gràfics en calaixeres.

Prestatgeries mòbils i calaixeres que es troben als magatzems

Compactus i calaixeres de la seu d’Hospital i d’Hospitalet

 

Els llibres i els documents d’arxiu han d’estar recolzats en prestatgeries segures, que han de ser ajustables, no han d’estar comprimits a la lleixa, i no han d’estar inclinats a les prestatgeries, ja que es generen tensions que poden debilitar les enquadernacions o deformar-les. Han d’estar recolzats en aguantallibres de superfície llisa i neta i amb àmplies vores, per a evitar que es facin malbé les enquadernacions.  Les lleixes més baixes  han d’estar com a mínim a 10 cm per sobre del nivell del terra. Si és possible, els volums de mida similar s’han de posar junts als prestatges, cosa que ens ajudarà a estalviar molt d’espai.

Un altre tema és la protecció dels documents que ho necessitin pel seu suport, per la seva forma  o per la seva mida . Aquesta protecció es proporciona tant a  exemplars valuosos, per prevenir que es facin malbé, com a llibres amb danys que tenen un baix valor i no justifiquen el tractament de restauració.  Ens referim a capses,  fundes, camises , o fundes de tereftalat de polietilè.

Sistemes de protecció per a diverses tipologies de documents

Per més informació podeu consultar presentació sobre  protecció de documents

Per protegir els documents es fan servir materials de preservació comercials.  Hi ha una amplia gama de papers,  fundes , capses  per documents estàndards  i també fets a mida al mercat que comercialitzen empreses especialitzades en material de preservació.  

A la BC  s’ha  generalitzat l’ús de camises de paper neutre  per protegir els documents dins de capses o de qualsevol tipus de contenidor. Quan arriben als Dipòsits nous documents processats, procedents de les  unitats i seccions internes, ja venen dins les seves camises o capses corresponents.

Per tant, tot el personal de les seccions és conscient de la importància de la tasca de preservar.

Dues treballadores del SEPIC preparant materials de conservació

Quan es detecten documents en mal estat  procedents de la consulta dels usuaris o de les revisions de fons que es fan durant l’any, el personal de Dipòsit General els separa i, abans de tornar-los a la  prestatgeria,  confecciona una protecció per ells.

Un altre tema molt important pel manteniment de les col·leccions és la neteja. 

Dins de l’equip de neteja hi ha especialistes, dedicats durant unes hores cada dia a passar pels  Dipòsits i treure  la pols dels documents lleixa  per lleixa. Donat que la pols és un dels factors que més contribueix a la acidificació i abrasió del paper, afavorint la proliferació de microorganismes.

Els altres grans aliats  que formen part del servei, i que són responsables de la preservació i conservació a la Biblioteca, són els enquadernadors i els restauradors.  Intervenen quan  la documentació que ha sofert deteriorament o està en mal estat de conservació necessita tractaments aplicats de manera directa.

Entre els processos que duen a terme els enquadernadors i restauradors, els més significatius són: desinfecció, desacidificació, restauració i enquadernació, però aquest és un altre tema.

Finalment, no podem oblidar els usuaris, que contribueixen al manteniment dels documents, tant amb la bona manipulació dels mateixos, com amb la detecció d’algun desperfecte o problema físic en els exemplars, sobre el qual informen als bibliotecaris de Sala, i aquests ho transmeten al Servei.

La preservació és una tasca  que necessita de la contribució de  tothom.

 

Núria Grau
Servei d'Emmagatzemament, Preservació i Conservació (SEPIC)

 

Presentació sobre conservació de fons antic 

Comments