Top menu





You are at: Home / BC Blog / 2018 Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual “La vostra història es mou/commou”. 2018 World Day for Audiovisual Heritage “Your story is moving”


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tags



2018 Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual “La vostra història es mou/commou”. 2018 World Day for Audiovisual Heritage “Your story is moving”

Tot allò que podem explicar –el que aquí anomenarem genèricament “històries”-  viatja en el temps i es mou en més d’un sentit: està en moviment perquè el podem transmetre presencialment entre nosaltres, o bé perquè l’emmagatzemem en un suport físic amb la finalitat de poder-lo reproduir visualment o acústicament ara o en el futur. Les  històries poden circular amb gran facilitat gràcies a les noves tecnologies digitals i a l’existència de xarxes de comunicació, quan no es troben limitades per l’anomenada fractura digital. Però també creen moviment quan fan vibrar les nostres emocions, commovent-nos. D’aquí l’eslògan del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual d’enguany.

Tot es mou, sí, però res no és etern.

Moltes cultures perviuen gràcies a la tradició oral, fins que aquesta queda interrompuda per manca de transmissor o de receptor. I quan ens sembla que aquesta informació ja la teníem salvaguardada perquè l’havíem pogut fixar en un suport, el suport també acompleix amb el seu cicle vital i es degrada, o la tecnologia que ens permet recuperar-la esdevé obsoleta, o totes dues coses. L’obsolescència tecnològica, tant l’analògica com la digital, ens obligaria a migrar eternament de formats.  És per això que actualment ja no parlem de digitalització (el fet de copiar el contingut d’un suport analògic a un de digital) sinó de preservació digital: aquella acció que ens permeti garantir que l’objecte digital perviurà.

Per preservar la memòria d’aquestes commemoracions, ens mourem cronològicament per les fites que s’han anat posant des de la Biblioteca de Catalunya.

A partir del 2006, i al llarg de més de 10 anys, la Biblioteca de Catalunya ha participat intermitentment de la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual decretat per la Unesco el 2005.  L’objectiu:  sensibilitzar la població sobre el risc de desaparició d’aquests tresors.

- 2006:  Exposició “Escolta i Visiona”, una de les primeres del món a celebrar la decisió de la Unesco

 

- 2009: Transcripció del contingut del cilindre del 1898 “Conte de la cabreta”

 

- 2011: Com a resultat de la primera digitalització massiva i externalitzada de documents sonors i audiovisuals, es divulgà el contingut de “Crònica Catalana”,  recull de les notícies en imatges més destacades de l’any al Principat en suport  U-Matic. Per qüestions de drets, la imatge només va estar disponible un mes.

 

- 2012: Nous ingressos excepcionals amb els rotlles “Blancafort

- 2013: Reutilització dels únics enregistraments conservats d’Isaac Albéniz (3 cilindres de cera, ca.  1903)

- 2015: Protecció dels arxius en risc, protegint les identitats del món.

- 2016: Els investigadors recuperen i donen valor a la documentació sonora i AV

- 2017: Efemèrides i remembrances: Descobrir, recordar, compartir.

Enguany, el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual coincideix amb la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. La Biblioteca de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya s’han posat d’acord per realitzar unes jornades dedicades al patrimoni sonor i audiovisual, que s’han dut a terme a ambdues seus els dies 25 i 26 d’octubre, amb aquest programa.

 

Margarida Ullate i Estanyol
Unitat de Sonors i Audiovisuals

Comments