Top menu





You are at: Home / Visit us / News / La Biblioteca de Catalunya digitalitza la col·lecció de dibuixos de Toni Batllori




La Biblioteca de Catalunya digitalitza la col·lecció de dibuixos de Toni Batllori

tira còmica de Toni Batllori
17/01/2025

Són més de 8.700 tires còmiques i dibuixos que es poden consultar en línia a la Memòria Digital de Catalunya 

La Biblioteca de Catalunya ha digitalitzat la col·lecció de dibuixos de Toni Batllori, que ja es pot consultar en obert en línia a la Memòria Digital de Catalunya. Es tracta d’aproximadament 8.700 tires còmiques originals de la sèrie “Ninots”, sobre sàtira política, publicades a La Vanguardia entre els anys 1996 i 2022, així com 36 dibuixos originals de polítics, auques i una portada. La majoria són dibuixos a tinta, en blanc i negre, que a partir del 2007 són acolorits a l’aquarel·la.

La Biblioteca de Catalunya va adquirir aquesta col·lecció l’any 2023 en la línia de seguir apostant per la recollida, conservació i difusió de fons gràfics originals de dibuixants de còmic i il·lustradores i il·lustradors catalans.

Antoni Batllori i Obiols (1951-2023), conegut artísticament com Toni Batllori, va desenvolupar un estil de dibuix força espontani, senzill i minimalista, amb caricatures expressives, que jugaven més amb la idea satírica que amb el detall gràfic. Amb un humor contundent i coherent, va afrontar sense por els temes difícils de l’actualitat catalana. El seu pensament crític, expressat a través del dibuix, està en la línia de l’obra de dibuixants reconeguts com Cesc i Perich.

Els dibuixos que formen part d’aquesta col·lecció, emblemàtics i representatius de l’obra gràfica de l’autor, constitueixen una crònica gràfica de la història política del nostre país durant les darreres tres dècades.

Fill del també dibuixant Antoni Batllori i Jofré, Toni Batllori comença a publicar als anys seixanta a revistes com Oriflama i Patufet. Als anys setanta, va passar pel setmanari satíric El Papus i, més tard, per El Triangle i El Jueves. A la premsa diària, va publicar a El Noticiero Universal, Diario de Barcelona, Avui, El País i La Vanguardia, on va començar el 1991 a la secció d’esports, i va continuar, a partir del 1994, a la de política.

Des del 1995 i fins a la seva mort el 2023, va publicar diàriament la tira d’humor “Ninots” a les pàgines de política de La Vanguardia, des d’on va esdevenir “contracronista” de l’actualitat.

Les seves vinyetes estan publicades en diversos llibres recopilatoris, com Ninots, la política de 1999 en tiras; Pujol 1995-2003; Aznar 1996-2004; Ninots 2005-2007, i Breu història del procés. 

Artista polifacètic, Toni Batllori també es va dedicar a la pintura i a l’escultura. Disposa d’obra escultòrica a Olost del Lluçanès, Valldoreix i a la Rambla del Poble Nou de Barcelona.

Va rebre diversos premis i guardons, com el Premi Internacional d’Humor Gat Perich (2004), i el Premi Ciutat de Barcelona de comunicació (2007), entre altres.

La col·lecció Toni Batllori també està accessible al Catàleg de la Biblioteca de Catalunya, a Fons i col·leccions de la BC i al portal Fons d’Il·lustració i còmic.

La Biblioteca de Catalunya li va dedicar l’episodi 60 del Pòdcast “Una caixa de sorpreses”: Toni Batllori, el gran ninotaire.

Return