Missa Scala Aretina. Acords i desacords
Start date: 10/02/2014 End date: 08/03/2014
Place: Espai Zero
Timetable: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.
Commissioners:
Rosa Montalt
Montse Molina
Secció de Música de la BC
Ens trobem al voltant del 1715. Francesc Valls i Galan (1671?-1747) ha compost una missa, com moltes altres del seu repertori. És compositor, teòric i mestre de capella de la catedral de Barcelona. Per aquest motiu, bona part de la seva obra es troba en el Fons musical de la Catedral de Barcelona custodiat per la Biblioteca de Catalunya. Dins aquest fons, es conserva una còpia manuscrita d’aquesta missa a 11 veus, datada el 1702 i anomenada Scala Aretina.
Valls és un gran músic, coneixedor de la tradició compositiva, amb un profund domini de la tècnica; respectuós, obert de pensament i encuriosit per les innovacions estètiques. El càrrec que ocupa facilita el seu acostament als nous corrents procedents d’Itàlia i Àustria que arriben a Barcelona a través de la cort de l’arxiduc Carles.
Com en altres ocasions, no resta immòbil davant les regles teòriques inqüestionables i es permet incorporar a la pràctica... una dissonància. Aquesta “modernitat” el situarà al centre d’una controvèrsia estètico-musical que generarà unes vuitanta rèpliques i contrarèpliques entre més de cinquanta teòrics, organistes i compositors, defensors i detractors, que durarà fins el 1737, més de vint anys...
Finalitzada la Guerra de Successió, Valls és destituït del càrrec de mestre de capella pel seu posicionament austriacista. La represàlia el porta a l’exili alhora que creix la polèmica sobre la llibertat creativa. Tot pren un caire ideològic que fa evident un rerefons polític.
La fidelitat al seu pensament i als seus actes i, sobretot, la qualitat musical, el conjunt monumental de la seva obra així com la rellevància dels seus deixebles, han convertit la figura de Francesc Valls en una peça cabdal de la música del barroc hispànic.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca