Ignasi Agustí i la ciutat convulsa
Start date: 11/04/2013 End date: 07/05/2013
Place: Espai Zero
Timetable: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h
Commissioners:
Josep Casals, Isabel Gàlvez i Anna Nicolau
Secció de Manuscrits
Des de la naixença en una família burgesa barcelonina l’obra literària es troba unida íntimament a Ignasi Agustí (Lliçà de Vall, 1913 - Barcelona, 1974). De jove la vocació literària el féu partícip de la vida cultural catalana dels anys trenta i després emprengué una activitat periodística professional, independent del franquisme, bé que tributària de la ideologia oficial.
Entre les aportacions d’Agustí hi ha la fundació i direcció primera de la revista Destino i el premi literari Eugenio Nadal, de reconegut prestigi. Agustí publicà, a més, nombrosos articles periodístics amb una gran riquesa de consideracions literàries i històriques sota diferents capçaleres (Destino, La Vanguardia, El Español, Triunfo, Tele/eXprés, Tele/Estel, etc).
La memòria literària de Barcelona quedaria coixa sense l’obra novel·lística d’Ignasi Agustí. Els dos primers títols del cicle La ceniza fue árbol (Mariona Rebull i El viudo Rius) han estat incorporats a la memòria col·lectiva com un testimoni de l’experiència vital dels fabricants que impulsaren, enmig de convulsions socials, la industrialització del país. Aquest èxit va propiciar fins i tot una versió cinematogràfica (Mariona Rebull, 1947) i una sèrie televisiva posterior (La saga de los Rius, 1976-1977).
Acabada de publicar Mariona Rebull, agost de 1944, Azorín escriu que “Por fin, tenemos un novelista”. Aquest clima positiu per l’obra no priva Ignasi Agustí de certa ponderació: “La conmoción, creo yo, no era debida al hecho literario. Por lo menos no era debida simplemente a eso. Aquéllas eran unas circunstancias especiales en la vida de la ciudad, y contribuyeron a dar a Mariona Rebull toda su aureola”.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca