Top menu





You are at: Home / BC Blog / Alexandre de Riquer i els àlbums romàntics


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Tags



Alexandre de Riquer i els àlbums romàntics

Retrat de cos sencer, amb roba de carrer i barret. Alexandre de Riuer porta barba i amb la mà esquerra sembla com si sostingués alguna cosa.

Retrat d’Alexandre de Riquer, per Ramon Casas. Litografia amb signatura autògrafa. Topogràfic: Autògrafs Ramon Borràs. Capsa R3

Aquest 2020 es commemora el centenari de la mort d’Alexandre de Riquer (1856-1920), màxim exponent del modernisme català i prototip d’artista total. Va ser dibuixant, gravador, dissenyador d’exlibris i cartells, i també escriptor, poeta i bibliòfil. Aprofitant l’avinentesa d’aquesta efemèride, des de la Secció de Manuscrits de la Biblioteca de Catalunya volem retre-li un petit homenatge seleccionant quatre àlbums romàntics que contenen il·lustracions i poemes d’Alexandre de Riquer.

Els àlbums romàntics, molt populars entre les dones benestants del segle XIX, contenien les dedicatòries que els escriptors, dibuixants, músics, i personatges del món del teatre i de l’espectacle escrivien a les seves possessores. Els volums esdevenen, així, un reflex del cercle d’amistats de la destinatària i de la seva família. Més enllà del simple autògraf, les dedicatòries podien prendre forma de poemes, d’il·lustracions i fins i tot de pentagrames amb fragments musicals, petites joies que sovint han passat desapercebudes pels estudiosos.

En primer lloc destaquem l’àlbum romàntic d’Elvira Pla, que conté aquesta preciosa aquarel·la de Riquer emmarcant un poema de l’escriptor barceloní Emili Coca i Collado (1848-1920).

Paisatge emmarcant un poema, amb unes flors en primer pla

Àlbum romàntic d'Elvira Pla. Vic, 1882-1885. Topogràfic: Ms. 3083, f. 5

Un altre exemple seria l’àlbum d’autògrafs de Marta Pi de Ferran, disponible a la MDC, una petita joia que recull dibuixos i textos manuscrits de destacats personatges de la cultura catalana com Àngel Guimerà, Narcís Oller, Eduard Toda, Ramon Casas, Eliseu Meifrén, Santiago Rusiñol i una llarga llista d’artistes que hi van deixar la seva petjada, entre ells Alexandre de Riquer amb aquest dibuix.

Dibuix de caire romàntic, en blanc i negre, amb dues escenes destacades: un ocell a la part superior i un paisatge d'aigua a l'inferior

Àlbum d’autògrafs aplegats per Marta Pi de Ferran. [1876-1918]. Topogràfic: 096-8-36, f. 62

 

Finalment, l’àlbum d’autògrafs de Filomena Miralbell, dona del metge i escriptor Josep Roig i Raventós, amb textos i nombroses notacions musicals. Entre totes les dedicatòries, destaquem aquest poema manuscrit d’Alexandre de Riquer, “Jardí abandonat”, que es va publicar el 1906 en el seu Aplech de sonets i que, en aquesta ocasió, va acompanyat per una il·lustració signada també per ell.

 

Figura femenina tocant la lira que podria representar una al·legoria de la música, o una mussa. El poema queda a la dreta del dibuix.

Àlbum d’autògrafs de Filomena Miralbell i C. Blanes, Barcelona [1906-1993] Topogràfic: 096-4-331

Per tancar aquest breu apunt dedicat a Alexandre de Riquer, volem destacar un quart volum, aquest, però, es conserva a la Biblioteca de Reserva de la UB. Es tracta del Recull de poemes en homenatge a Pepita Teixidor, un àlbum que pertanyia a la pintora catalana Josefa Teixidor i Torres (1865-1914) i que conté, a banda dels poemes, dibuixos, aquarel·les i gravats. En reproduïm els folis 19 i 20 amb dos textos manuscrits de Riquer (1906), el primer emmarcat per una il·lustració seva. Disponible a BiPaDi.

A l'esquerra, figura humana sostenint una corona de llorer dins la qual trobem el text del poema. A la dreta, dibuix rectangular d'unes branques, que serveix de capçalera al poema.

[Recull de poemes en homenatge a Pepita Teixidor] Topogràfic: Biblioteca de la Universitat de Barcelona, Ms. 2129, ff. 19-20

 

Iris Torregrossa
Secció de Manuscrits

Comments

Petites grans joies

Gràcies, Iris, per aquesta preciosa selecció de petites-grans joies, que van ser privades en el seu moment i que ara podem gaudir de manera pública.