Top menu





You are at: Home / Visit us / Exhibitions / Editorial Gustavo Gili, l'excel·lència de l'editor




Editorial Gustavo Gili, l'excel·lència de l'editor

Start date: 16/03/2015 End date: 30/04/2015

Place: Espai Zero

Timetable: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h

Commissioners: Anna Gudayol
Josep Casals
Jaume Clarà
Seccions de Col·leccions Generals i de Manuscrits

Exemple paradigmàtic d’empresa familiar, l’editorial, fundada a Barcelona l’any 1902, ha estat sempre dirigida pels membres de la nissaga Gili (Gustau Gili i Roig, Gustau Gili i Esteve, Gustau Gili i Torra i la direcció actual, Mònica i Gabriel Gili i Galfetti). Cada generació, tot i seguir una línia comuna marcada pel fundador, hi ha aportat la seva marca personal alhora que s’adaptava a l’evolució dels temps.

De mentalitat emprenedora, Gustau Gili i Roig ( Irun, 1868 - Barcelona, 1945), fill de l’editor Joan Gili i Montblanch, s’anà desviant de la línia paterna, el llibre religiós, per omplir un buit en el mercat espanyol, el de les obres científiques i tècniques. La traducció d’obres estrangeres, sobretot alemanyes i franceses, li permeteren bastir un catàleg amb el qual també s’expandí per l’Amèrica Llatina. Però l’especialització tècnica no li fou obstacle per a la publicació d’alguns títols singulars, com les Obres completes de Joan Maragall i de Narcís Oller, altres de més comercials (Tarzán, d’E.R. Burroughs, o el Libro de la selva, de R. Kipling) i, sobretot, per a l’impuls a dues de les grans obres sorgides des de l’editorial: la Historia de la literatura española d’Ángel Valbuena i el Diccionario ideológico de la lengua española de Julio Casares. Sense oblidar l’interès per les obres de bibliòfil, iniciades a redós de l’amistat de Gili amb Jacques Schiffrin, editor de la Pléiade.

La vessant bibliofílica fou continuada per Gustau Gili i Esteve (Barcelona, 1906-1992), al capdavant de l’empresa des del 1945, de qui són molt conegudes, per exemple, les seves relacions amb Picasso. Però si alguna cosa marcà la política editorial a partir de la dècada dels cinquanta fou l’aposta decidida per  l’arquitectura, a la qual s’anaren afegint el disseny i la fotografia, sota l’impuls de Gustau Gili i Torra (Barcelona, 1935-2008), nét del fundador. Col·laboradors extraordinaris com Juan Eduardo Cirlot, Ignasi de Solà-Morales o Joan Fontcuberta, juntament amb col·leccions del nivell de «Arquitectura y crítica», «Biblioteca de arquitectura», «Comunicación visual», «GG Diseño» o «FotoGGrafía» han convertit Gustavo Gili en una editorial de referència.

Els germans Gili i Galfetti, actuals responsables de l’empresa, van decidir l’any passat fer donació de la documentació de l’editorial a la Biblioteca de Catalunya. El conjunt és d’un interès extraordinari no només per a la història de la pròpia firma i de la indústria de l’edició, sinó també per a conèixer l’evolució dels gustos i de les necessitats de la societat coetània.

Tríptic 

Vídeo

Return