Shakespeare entre nosaltres
Start date: 13/04/2016 End date: 14/05/2016
Place: Espai Zero
Timetable: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.
Commissioners:
Joan Curbet i Carme Font (Institut d’Estudis Medievals (Universitat Autònoma de Barcelona))
Cada país, cada època, cada entorn cultural, genera les seves pròpies versions de Shakespeare: d’entre els grans autors occidentals, no n’hi ha cap altre que aculli una varietat tan àmplia de relectures, versions o apropiacions. La seva obra és un espai verbal on es dibuixen, mitjançant l’únic recurs de la paraula dramatitzada (la “dialèctica dels sentiments”, en termes de Josep Pla), tots els conflictes i les aspiracions de les societats i els individus que s’hi apropen. Potser la més gran de les paradoxes d’aquest llegat es troba en la seva vitalitat en forma de llibre: una obra que fou originalment pensada per a ser dita i actuada ha accedit a la universalitat en forma impresa, disseminada a través d’edicions, compilacions i traduccions fetes en els formats més diversos. Els canvis en la interpretació d’aquest corpus teatral i bibliogràfic ens parlen dels diferents moments en la mentalitat de la nostra civilització.
També ha estat així en el cas català: la presència de Shakespeare entre nosaltres ha avançat de manera paral·lela als moments de recuperació, estabilització i afermament de la nostra cultura. No hi ha hagut un sol Shakespeare a Catalunya, sinó molts. La seva petja es percep en la literatura dramàtica de creació (des de les tragèdies de Víctor Balaguer fins als experiments meta-teatrals de Ramon Vinyes o Josep Palau i Fabre), en la historiografia i la reflexió literàries (des d’Anfòs Par fins a Gabriel Ferrater), i especialment en la varietat i riquesa de les traduccions de la seva obra (des de Josep Carner fins a Salvador Oliva, passant per les influents versions de Josep Maria de Sagarra). El llegat de Shakespeare va tenir el seu lloc en l’impuls renovador del Noucentisme i en la preservació de la llengua catalana durant la postguerra, així com l’ha tingut més recentment, ja en temps de democràcia.
L’exposició de fons bibliogràfics que proposem, conservats a la Biblioteca de Catalunya, ens permetrà recórrer la influència shakespeariana a la cultura catalana. Mentrestant, el cicle de recitals i conferències que se celebrarà en paral·lel explorarà, en termes més globals, alguns dels nuclis essencials de l’obra del dramaturg (el poder, les diferències de gènere, la relació entre teatre i text, el paper de la música). 400 anys després de la seva mort, Shakespeare segueix més que mai entre nosaltres.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca