Top menu





You are at: Home / BC Blog / La col·lecció de revistes de subscripció de la Biblioteca de Catalunya


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tags



La col·lecció de revistes de subscripció de la Biblioteca de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya ofereix als seus usuaris l’accés en línia a més de 3.300 títols de revistes erudites i científiques en curs de publicació, publicades fora de Catalunya, amb un ampli ventall d’àrees temàtiques. Alguns d’aquests títols són adquirits directament per la BC i d’altres en el marc de la Biblioteca Digital de Catalunya.

La finalitat de les subscripcions a revistes per part de les biblioteques nacionals, que recullen els fons patrimonials del propi país, és la de donar un suport bibliogràfic als estudiosos, investigadors i altres usuaris que els permeti accedir a títols forans per documentar-se i/o informar-se arran del seu treball amb els fons patrimonials.

Queda lluny el concepte de biblioteca universal, i a la vegada la creixent especialització i multiplicitat de centres de documentació i universitats fa que una gran majoria d’ investigadors no necessitin accedir als serveis de la biblioteca nacional. Malgrat tot, les biblioteques nacionals presten dins dels seus serveis l’accés a documentació dita tradicionalment de referència, entre aquesta, les revistes adquirides per subscripció. 

Les subscripcions a les publicacions periòdiques en paper de la Biblioteca de Catalunya s’iniciaren amb la seva fundació el 1907. Al llarg d’aquests més de cent anys, aquell nucli de publicacions periòdiques s’ha anat mantenint, i també evolucionant, d’acord amb els nous temps i les noves funcions de les biblioteques nacionals: revistes que han desaparegut, revistes que per la seva temàtica excessivament centrada en les ciències pures i/o aplicades no són pertinents per als usuaris actuals de la BC, revistes que ara arriben per Dipòsit Legal, revistes noves que estan relacionades amb la cultura catalana, d’altres amb la cultura en general, etc. tot i mantenir sempre un perfil conservador.

La col·lecció de les subscripcions a revistes en paper de la Biblioteca de Catalunya és escassa quant a nombre de capçaleres, unes 400. Entre elles hi ha revistes erudites, culturals, per als professionals de la documentació i el llibre, alguna revista catalana o de continguts relacionats amb Catalunya, que no arriba pel Dipòsit legal, també alguna de la qual es necessita tenir més d’un exemplar per a un ús continuat i permetre la preservació de l’exemplar de conservació, etc.

Hi trobem títols emblemàtics amb anys d’inici molt reculats, tals com: Journal des savants, 1665-; Journal Asiatique, 1822-; Revue des deux mondes ,1829-; Anuario estadístico de España, 1859-; Analecta Bollandiana, 1882-; Annales de Geographie,1891-; La Bibliofilía, 1899-; Razón y fe, 1901-; Boletín de la Real Academia Española, 1914-; Archiv für Musikwissenschaft, 1918-; Litoral, 1926‐; Revista de occidente, 1923-; Revista de Catalunya, 1924‐; Ritmo, 1929-…

Durant els anys 2017 i 2018 han arribat números de 287 títols espanyols i estrangers, regulars i irregulars.

Per als usuaris de la Biblioteca de Catalunya, algunes d’aquestes publicacions periòdiques els resultaran més familiars pel fet de que es troben en lliure accés a la Sala de Lectura, però del total de rebudes només n’hi trobaran un 20%.

Per facilitar una idea global de la col·lecció es mostren tres gràfics, segons els 10 àmbits temàtics de la Classificació Decimal Universal: un del conjunt de les subscripcions rebudes, un de la part de subscripcions de revistes editades a Espanya i un de les revistes estrangeres. Es veu que la col·lecció és més àmplia en revistes culturals i d’informació general, seguida per les de literatura i les revistes d’art i música. Hi ha però una diferència, si mirem només les espanyoles: les revistes de ciències socials prenen la segona posició per davant de les de literatura. Això probablement podria ser degut a la subscripció d’algunes revistes d’economia, directoris i política considerades bàsiques com a obres de referència en el nostre entorn.

 

 

 

 

Unes de les preguntes que ens podem fer són: Encara es subscriuen publicacions en paper? Que no és tot a Internet? La resposta és que no tot és encara a Internet. La complexitat del món editorial a Internet fa que no hi hagi una única resposta vàlida per a totes les revistes. Si bé és cert que una immensa majoria de les revistes tenen algun tipus d’edició electrònica, no totes tenen el mateix grau d’accessibilitat. D’altra banda hi ha el fet de la necessitat d’accés permanent als continguts publicats; moltes vegades si la subscripció és a Internet i en algun moment la revista es deixa de publicar o subscriure, no se sap si es podrà seguir accedint o com serà l’accés als continguts retrospectius.

De les espanyoles n’hi ha un 37% per les que no s’ha trobat cap tipus d’edició electrònica i de les estrangeres un 22%.

La finalitat de l’article no és realitzar una anàlisi a fons de les subscripcions sinó fer visible una petita col·lecció, en mig dels més de 13.000 títols accessibles en línia i dels gairebé 70.000 títols en paper, disponibles tots ells mitjançant el catàleg de la Biblioteca de Catalunya.

Des d’aquí us animem a descobrir alguns títols que us siguin d’interès, tot fent un cop d’ull a la llista de revistes subscrites en format paper.

 

Maria del Tura Molas
Hemeroteca

 

Llista de Títols

Comments