Top menu





You are at: Home / BC Blog / Digitalització de les publicacions de la Generalitat republicana (1931-1939)


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tags



Digitalització de les publicacions de la Generalitat republicana (1931-1939)

Actualment, es poden consultar a ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues) i a la Memòria Digital de Catalunya un bon nombre de publicacions editades pel Govern de la Generalitat republicana, la seva digitalització i publicació és fruit d'un projecte conjunt entre diferents institucions.

L'inici d'aquest projecte, ve marcat per la publicació de l’ Acord GOV/20/2022, de 8 de febrer, pel qual es disposen la digitalització, la preservació i la difusió de les publicacions de la Generalitat de Catalunya del període 1931-1939. L'objectiu principal d'aquest acord de govern és difondre l'activitat editorial del Govern durant aquest període, així com superar una mancança evident: la producció editorial dels anys 1931-1939 no és consultable fàcilment perquè no es troba digitalitzada ni es presenta enlloc de manera sistematitzada, fins i tot hi ha publicacions de les quals es coneix l'existència, però no han estat localitzades. El termini per portar a terme aquest projecte es va establir en nou mesos.

L'Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions (EADOP) va ser l'encarregada d'identificar les publicacions i elaborar-ne un catàleg, gestionar la digitalització i dissenyar un pla de difusió per donar-les a conèixer a la ciutadania. A banda de l'EADOP, la Biblioteca de Catalunya, l'Arxiu Nacional de Catalunya i el Memorial Democràtic són les institucions que han participat de forma activa en el projecte.

La primera fase del projecte va consistir en l'elaboració del llistat de publicacions amb el qual treballar. Es va concretar prioritzar la digitalització de monografies, opuscles i publicacions periòdiques, descartant altre material com cartells, molts dels quals actualment són accessibles en línia, manuscrits i altres textos presentats a premis literaris, ja que aquests no es poden considerar pròpiament publicacions de la Generalitat. En aquesta fase es consulten els fons existents a la Biblioteca de Catalunya, l'Arxiu Nacional, el Centre d'Història Contemporània de Catalunya, les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya, l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i l'Arxiu General de la Diputació de Barcelona, i es localitzen un total de 640 títols. Posteriorment, aquest llistat inicial es completarà amb les publicacions existents a la Biblioteca del Parlament, biblioteques universitàries, arxius comarcals i el Centre de Documentació del Pavelló de la República entre d'altres.

A banda de la consulta dels catàlegs esmentats es treballa en el buidatge del Catálogo de publicaciones de la Diputación Provincial de Barcelona y de sus Instituciones y Servicios. Catálogo de publicacions de la Mancomunidad y la Generalitat de Cataluña, de Maria José Buxó-Dulce de Voltes (1967), buidat que permet identificar de forma força exhaustiva les publicacions del període i alhora permet identificar documents que no es localitzen en cap institució.
 

De les publicacions no localitzades en cap institució es va fer una cerca per comprovar si es podien adquirir i és així com la Biblioteca de Catalunya en compra dos que troba a la venda, ambdues publicades l’any 1935 per l’Escola d’Administració Pública, i que passen a ingressar al seu fons:

Programa de l'assignatura de dret administratiu segons les explicacions del professor Josep Ma. Gich i Pi , Top.: 22-8-C 19/1

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/GenCat3136/id/2885

Programa de l'assignatura d'organització i règim local (primer curs), Top.: 2022-8-C 19/2

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/GenCat3136/id/2886

La segona fase del projecte es va centrar en la digitalització d'aquells documents que no es podien consultar en línia, alguns ja ho estaven en diferents portals, prioritzant els dels fons de la Biblioteca de Catalunya i de l'Arxiu Nacional. L'AEDOP va ser la responsable de contractar una empresa per portar a terme aquesta fase de digitalització, que es va centralitzar a la seu de la BC, i en la qual es van fer un total de 280 títols de la Biblioteca, 28 de l'Arxiu Nacional, un document del Memorial Democràtic, i un document del Centre d'Història Contemporània de Catalunya.

Un cop digitalitzats els documents, la següent fase consistia a la seva publicació en portals d'accés obert. L'Arxiu Nacional de Catalunya decideix utilitzar Arxius en línia per a les seves publicacions; la Biblioteca de Catalunya el portal ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues) per a les publicacions periòdiques, i la Memòria Digital de Catalunya per a les monografies. En aquest darrer cas, i amb l’objectiu de donar una major coherència al projecte, finalment s'optà per crear una col·lecció específica dins la Memòria Digital de Catalunya. I és així com l'octubre de 2022 es posa en obert la col·lecció Publicacions de la Generalitat de Catalunya (1931-1939) amb 260 publicacions a les quals posteriorment s'hi han afegit quasi un centenar més.

 

Amb relació al format en què calia publicar els documents, es va decidir fer-ho en format PDF amb reconeixement de text, és a dir, amb la transcripció automàtica del contingut. Amb aquesta opció, es possibilita fer cerques no només per la descripció bibliogràfica sinó també per qualsevol paraula que s'inclogui en el seu contingut, assumint, però, que en tractar-se d’una transcripció automàtica l'índex d'encerts mai serà del 100%.

Les monografies que es poden consultar a través de la Memòria Digital de Catalunya, tot i correspondre's només a una part del total de publicacions del període, representen una part important del conjunt i ens permeten veure com l'activitat editorial de la Generalitat durant aquests anys va ser intensa; és a dir, no es va limitar a publicacions oficials sinó que va anar més enllà, publicant obres de caràcter social, econòmic, cultural i educatiu, que reivindicaven la qualitat i l'afany de progrés de la Generalitat, aspectes plasmats en obres amb plantejaments i continguts encara vigents. A banda de les publicacions legislatives, jurídiques i pressupostàries pròpies de qualsevol institució de govern, obres relacionades amb l'educació dels infants, la meteorologia, el benestar animal, les biblioteques, l'entorn de les dones, els esports, el transport públic o les malalties de transmissió sexual són alguns dels temes que podem trobar, i que a partir de l’any 1936 són ampliats amb obres de temàtiques relacionades directament amb la guerra.

Pel que fa a les publicacions periòdiques l'AEDOP va inventariar 79 títols, alguns dels quals en aquell moment eren accessibles a través d'ARCA o d'altres portals, i inicialment l'any 2022 en va demanar la digitalització de 16 nous títols.

La metodologia de treball va ser la mateixa seguida en la digitalització de les monografies, afegint però la casuística que es pot donar en aquest tipus de publicacions, i que consisteix en la dificultat de trobar en una única institució tots els números d'un mateix títol.

ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues) és un dipòsit cooperatiu que té com un dels seus objectius principals possibilitar la consulta sobre les publicacions periòdiques completes, o si no pot ser, tan completes com sigui possible, i en el cas de les publicacions de la Generalitat republicana calia seguir aquest mateix criteri. Un exemple de la dificultat per complir amb l'objectiu de presentar publicacions tan completes com sigui possible el trobem en el Comunicat de premsa, en la seva versió en alemany. La Biblioteca de Catalunya només té 4 números que s'han completat amb 18 números del Pavelló de la República, i 128 de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, i tot i això no podem parlar d'una col·lecció completa.

A diferència del que passa en la Memòria Digital de Catalunya dins ARCA no es poden consultar de forma independent els títols publicats per la Generalitat republicana. Actualment hi ha 44 títols, donat que als títols demanats inicialment per l'AEDOP i d’aquells que ja estaven publicats, la Biblioteca de Catalunya ha inclòs en el seu programa de digitalització altres títols dels seus fons.

Entre els títols disponibles a través d’ARCA, a banda de butlletins i anuaris de les diferents Conselleries i institucions que depenien de la Generalitat, podem fer esment de diversos títols publicats pel Comissariat de Propaganda, caracteritzats per publicar-se en diferents llengües. Entre aquests la publicació diària Comunicat de premsa, publicada en català, castellà, francès, anglès, alemany, suec i esperanto, i també de la revista Nova Ibèria, de la que es van publicar únicament tres números en les edicions en català, castellà, anglès i francès.

Aquest projecte ha permès a la Biblioteca de Catalunya localitzar dins els seus fons les publicacions d'aquest període, donant un impuls a la seva digitalització i a la seva preservació digital. La digitalització i publicació però no la podem donar per finalitzada, caldrà continuar treballant en la cerca d'aquelles obres que no s'han localitzat, i completant títols de publicacions periòdiques que tot i estar en línia, no ho estan en la seva versió més completa.
 De moment la consulta de la Memòria Digital de Catalunya i ARCA es pot completar a través del portal Publicacions de la Generalitat de Catalunya 1931-1939, que recopila i enllaça al conjunt de publicacions.

Paquita Navarro Romero
Cap de Secció. Unitat de Digitalització

Comments

Imprescindible

Una tasca imprescindible per les dates que abarca i els meravellosos continguts que es van generar en aquella època. Moltes gràcies, era molt necessari!