You are at: Home / Catalogues / Catalogues of the BC / Search collections


Left menu



Historical archive of the Hospital de la Santa Creu

Biblioteca de Catalunya - Private Foundation Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Dates: 1630-1643 c.

Title: "Advertèncias als señors administradors per lo règimen y redrés de l'Hospital general"

Contents: Memorial de redreç de l'Hospital de la Santa Creu: propostes de reforma del sistema de recaptació d'almoines a les veredes. Inc.: "Molt il·lustres reverens y molt magnífics señors: Per a donar remate y fi a totas mes p(r)etencyons en lo que toca a descarregar ma pròpria consiència en voler donar a entendre a vostres mercès la facultat dels quistors, com y de què manera an anat y van las maneras de govern de las veredas que lo sant Hospital té en lo destricte de tota no[str]a Catalunya, en què·s conprenen lo Prinçipat y comptats de Roselló y Serdanya".

Classification level: Almoines

Notes: Per a la datació, cf. f. 13: "lo any pasat de 1629", f. 54: "en lo any present de 1632" i s. n.: "vuy dia que som en lo any 1643". L'anònim autor treballa per a l'Hospital des de fa quaranta anys com a mínim, n'ha estat questor, ataca durament els vereders de l'Hospital i en critica el seu comportament corrupte; fa algunes al·lusions autobiogràfiques: "ni se'm deu donar crèdit per raó de la naçió, perquè ma naçió no és admesa en Barcelona ni permès en què tíngan veu en res de govern de la república, ans bé són molt foragitats de tot resabi de las tals cosas" (f. 21; cf. 43); "si pregúntan a l'instant: o fiscal, dígan-li com vúllan, que de fiscal de pobres me tinc per sobrat de onrrat [...]" (f. 31). Al marge i en alguna cèdula solta, correccions i comentaris d'una segona mà a l'esborrany de redreç, per ex.: "És demasiat llarch est preàmbol". Anb documentació solta: "Coplillas" en castellà i comptes.

Number: 22313

Format: Paper

Measurements: 220 x 160 mm

Languages: Català

Cover: Pergamí. Coberta anterior (s. XVIII): "Advertèncias [...]". Coberta posterior: "[...] Sumari del redrés que·s poria fer en lo Hospital general perquè no·s fessen fraus [[...]]"

Folios: f. 1-54 + s. n.

Signature: AHSCSP Baciners, vereders, almoines. Vol. I. Inv. 3. pendent d'assignar

Locations: Arxiu de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Per consultar el document adreceu-vos a l'Arxiu Històric de l'Hospital de Sant Pau

Take part!
Back to results
New search