You are at: Home / Visit us / News / La Biblioteca de Catalunya digitalitza la col·lecció Salvat-Papasseit




La Biblioteca de Catalunya digitalitza la col·lecció Salvat-Papasseit

Homenatge Salvat-Papasseit
21/06/2024

La Biblioteca de Catalunya ha acollit l’acte “Salvat-Papasseit: far de l’avantguarda catalana”, un homenatge al poeta amb motiu de l’Any Joan Salvat-Papasseit. L’acte ha comptat amb la participació de la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i el comissari de l’Any Joan Salvat-Papasseit, Ferran Aisa. 

Coincidint amb aquesta commemoració, la Biblioteca de Catalunya ha digitalitzat la documentació de la col·lecció Salvat-Papasseit que conserva en el seus fons i que, a partir del divendres 21 de juny, es pot consultar en obert en línia a la Memòria Digital de Catalunya.

Durant l’acte, la directora de la Biblioteca, Eugènia Serra, ha explicat que “els documents que formen la col·lecció Salvat-Papasseit són de procedència diversa, familiar o d’altres fons de la Biblioteca, i de diferent tipologia, com ara fotografies, correspondència, primeres edicions, etc.”. N’ha destacat especialment un conjunt de postals que el poeta va adreçar a les seves filles Salomé i Núria des dels sanatoris on va estar ingressat per la tuberculosi que li va causar la mort. 

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, ha admès que “l’any Salvat-Papasseit ens ha desbordat, en nombre d’activitats i en la seva difusió, no hi ha dia que no n’hi hagi alguna arreu dels Països catalans. I el d’avui és un esdeveniment que ens situa un lloc interessant i necessari entre l’acadèmia i la ciutadania”. 

En aquest sentit, Arretxe ha remarcat l’interès de la digitalització, que posa a disposició dels usuaris, investigadors o no, la documentació de la col·lecció Salvat-Papasseit en accés obert. “És important que es faci, i que ho faci la Biblioteca de Catalunya, el més gran dipositari del saber del país”, ha dit.

Tot seguit ha tingut lloc una taula rodona, en què la historiadora Dolors Marín ha explicat l’etapa de Salvat-Papasseit com a Gorkiano, pseudònim amb el qual va publicar articles a la premsa d’arrel llibertària. Manuel Guerrero, assagista i crític cultural, ha centrat la seva intervenció en la poesia de Salvat-Papasseit i l’avantguardisme. Ferran Aisa, comissari de l’Any Salvat-Papasseit, ha fet una breu introducció sobre la trajectòria i l’època en què va viure el poeta i ha moderat la taula.

Com a cloenda de l’acte, les poetes i rapsodes Miriam Reyes i Myriam Soteras, i el poeta i músic Joan Vinuesa han posat veu als poemes de Papasseit. 

L’Any Joan Salvat-Papasseit, impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), commemora el centenari de la mort de l’escriptor amb la voluntat de difondre la seva obra, tant en prosa com en vers, però també de donar a conèixer la dimensió humana de l’artista, el seu entusiasme vital, el seu pensament i compromís social i la seva tasca d’articulista. 

Amb aquests objectius, s’han programat durant el 2024 recitals poètics i espectacles, presentacions de novetats bibliogràfiques, exposicions, actes acadèmics, conferències i activitats diverses en festivals, biblioteques, centres culturals, ateneus, llibreries i centres educatius.

Return