You are at: Home / Visit us / News / Com es va viure el 1714 a l’antic Hospital de la Santa Creu




Com es va viure el 1714 a l’antic Hospital de la Santa Creu

Foto Reis Fontanals - captura pantalla
12/09/2024

El 1714, durant el setge de Barcelona, l’edifici que ocupa actualment la Biblioteca de Catalunya era l’antic Hospital de la Santa Creu. La Biblioteca conserva una part important de l’arxiu documental de l’antic hospital, un fons que conté, entre altres documents, els llibres d’entrades de malalts durant la Guerra de Successió.

Les dades anotades en aquests llibres reflecteixen els estralls de la guerra. Així, entre 1705 i 1714, l’Hospital va atendre més de 20.000 soldat ferits.

Els llibres d’entrades recullen també els ingressos de dones i nens a causa de la gana i les infeccions en un hospital que es trobava sobresaturat, amb els malalts amuntegats a terra i compartint llit.

La historiadora Reis Fontanals, que va ser arxivera i cap de Difusió de la Biblioteca de Catalunya, ho explica en una peça informativa, emesa al Telenotícies de TV3 amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya.

Vídeo:  Com es va viure el 1714 a l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona

El fons històric de l’Hospital de la Santa Creu de la Biblioteca de Catalunya està disponible en digital i obert a la Memòria Digital de Catalunya: https://mdc.csuc.cat/digital/collection/hospstcreu/search

Return