Virolet compleix 100 anys, hem de fer gatzara, hem de fer sarau!
Start date: 22/04/2022 End date: 06/06/2022
Place: Espai Zero
Timetable: De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 10 a 14 h
Commissioners:
Pepa Bagaria
Esther Miguel
Hemeroteca - BC
1 - "Què li darem en el Noi de la Mare?... " - Documents
2 - " Virolet Sant Pere, Virolet Sant Pau... " - Documents
3 - “En Joan petit quan balla...” Els alegres anys 20 - Documents
4 -“Sol solet, vine’m a veure...” - Documents
5- 1a part– “Vaig conèixer un gripau blau...” - Documents
5 - 2a part- “Arri arri tatanet...” - Documents
6 -"Tots som súpers, tots som grans... " - Documents
7 - “El món seria més feliç si tots fóssim amics... ” - Documents
El 7 de gener de 1922 arribava al món el Virolet. “Un noi bellugadís i alegre, que no s’està mai quiet”. Aquest era el subtítol de la revista que naixia com a suplement setmanal del seu germà gran En Patufet. Va publicar 469 números durant 9 anys fins el 3 de gener de 1931 quan va passar el relleu al seu germanet petit, l’Esquitx. Hi van col·laborar en els textos noms tan reconeguts com Josep Carner, Josep Maria Folch i Torres o Apel·les Mestres, i Junceda, Cornet o Lola Anglada en les il·lustracions. Ha estat considerada una de les publicacions infantils en català més importants de l’època.
La Biblioteca de Catalunya vol celebrar el seu centenari fent un repàs de les revistes infantils editades a Catalunya des de finals del segle XIX fins a l’actualitat i reivindicar, a la vegada, el seu paper fonamental en l’educació i lleure dels nens i de les nenes.
La més antiga que es conserva al fons de la biblioteca ja revela en el seu títol a qui anava dirigida: La Infancia: periódico ilustrado para los niños de ambos sexos (1867-1868). Amb una finalitat purament educativa i sempre amb el caràcter moralitzant catòlic de l’època, les seves pàgines comptaven, a més de lliçons d’història, religió o ciències, amb contes, llegendes i novel·letes per entregues.
L’aparició a principis del segle XX d’En Patufet, en català i el TBO, en castellà, va canviar tant la forma com el fons del concepte de revistes per a infants, tot incorporant el color, les tires còmiques i els entreteniments. Les dues, juntament amb la no menys famosa Pulgarcito, també en castellà, han tingut una durada excepcional i van gaudir d’una popularitat extraordinària fins al punt de continuar essent considerades el referent de les publicacions infantils catalanes. Ja a la segona meitat de segle, apareixen dos títols igualment emblemàtics: per una banda, Tretzevents, que es publicà fins el 2011, i per l’altra, Cavall Fort i la seva edició per als més menuts El Tatano. A dia d’avui ambdues es continuen publicant.
Molts altres títols varen sortir també, amb més o menys èxit, durant el convuls segle passat que ens agradaria recordar en aquesta exposició. La mostra permet observar com els van influir els diferents esdeveniments històrics i l‘evolució editorial que han fet al llarg dels anys fins arribar als nostres dies, on el boom dels còmics i el manga semblen dominar el mercat. Per sort, però, encara hi ha espai per a les revistes infantils. Recordem-les doncs i, mentre ho fem, per què no revivim per uns instants la nostra pròpia infantesa?
Celebrem i cantem:
Virolet Sant Pere, Virolet Sant Pau, per molts anys la festa puguem fer en pau!
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca