La Biblioteca de Montserrat, en col·laboració amb la Biblioteca de Catalunya i la Universitat Ramon Llull, presenta aquesta exposició per commemorar el Miliarium, la fita que assenyala 1.000 passes en el llarg camí de presència benedictina a Montserrat.
Ho celebrem fent un viatge a través de moments decisius en la història cultural del monestir que, avui, es projecta cap a un segon mil·lenari de vida ple d'il·lusions, reptes i nous projectes.
Parlem de la vida monàstica a Montserrat, que va començar pels vols de l’any 1025 amb la fundació per l’abat Oliba d’una primitiva església dedicada a Santa Maria, depenent de Ripoll. Fem una breu revisió dels referents espirituals dels monjos benedictins, sempre presents a la Biblioteca de Montserrat.
Parlem de l'arribada del pare García Jiménez de Cisneros al monestir el 1493, quan, a petició de Ferran el Catòlic, el papa Alexandre VI va incorporar Montserrat a la congregació castellana de Valladolid. El cenobi va viure una etapa de restauració de la comunitat monàstica i també l’establiment d’una impremta incunable l’any 1499. Utilitzant el “nou art meravellós d’escriure”, es van imprimir butlles, llibres de litúrgia i d’espiritualitat.
Parlem de l'Escolania de Montserrat, documentada des del segle XIV, quan els infants cantaven durant els oficis religiosos per lloar la Mare de Déu de Montserrat. Destaquem les aportacions d’alguns mestres i la restauració de l’Escolania, a finals del segle XIX, gràcies a la renovació pedagògica impulsada per monjos com els pares Jacint Boada i Manuel Guzmán i continuada al segle XX pel pare Ireneu Segarra.
Parlem del pare Bonaventura Ubach, que, ben entrat el segle XX, va impulsar el projecte de traduir la Bíblia al català i la creació d'un museu a Montserrat.
Parlem de la Biblioteca de Montserrat, que ha aplegat al llarg dels anys un ric fons bibliogràfic gràcies als esforços dels monjos i a les generoses donacions, entre les quals destaquem la valuosa aportació del mecenes Rafael Patxot del Fons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, la donació i estudi de papirs pel doctor Roca-Puig i la col·lecció de cartografia catalana per la família Gasset-Marcet.
Parlem de la participació de la Biblioteca de Montserrat en el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya, de la mà de la Universitat Ramon Llull, que va marcar l'inici d'una nova etapa en la difusió del coneixement.
Finalment, parlem de l’interès de la comunitat monàstica per la natura com a espai de solitud i de silenci, i d’estudi en els àmbits de la botànica i la meteorologia.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca