J. L. Martín, de Quico el Progre a Quico Jubilata
Start date: 18/02/2019 End date: 16/03/2019
Place: Espai Zero
Timetable: De dilluns a divendres, de 9 h a 20 h. Dissabtes, de 9 h a 14 h
Commissioners: Roser Pintó Fàbregas i Sílvia Ferrer Condomines, de la Unitat Gràfica
José Luis Martín Zabala (Barcelona, 1953), que signa habitualment "J. L. Martín", és un dibuixant d’humor gràfic que l’any 2017 va donar a la Biblioteca de Catalunya un fons d’uns 500 dibuixos originals, representatius de la seva trajectòria professional.
Del donatiu, en destaquen més de 200 dibuixos de la tira còmica Quico el progre, la més coneguda i de més llarga durada dels darrers anys a Catalunya i que darrerament ha estat continuada amb la figura de Quico jubilata, publicada a La Vanguardia. Aquesta sèrie, que la inicià el 1980 a El Periódico de Catalunya, va ser adaptada al format televisiu en una coproducció de TV3 i MAD TV, de l’any 1992 al 1995; el personatge principal era encarnat per l’actor Ferran Rañé.
J. L. Martín va començar dibuixant al setmanari satíric El Papus, el 1976; des d’aleshores ha publicat en diverses revistes, com Mata ratos, Por Favor, Titánic, Interviú, Primera plana, etc., i principalment a El Jueves, setmanari que cofundà el 1977, del qual ha estat editor durant més de trenta anys i on ha popularitzat el personatge El Dios, que li ha comportat anar a judici en múltiples ocasions, acusat d’ultratge a la religió catòlica. L’any 1997 va impulsar la creació de la Fundació Gin, en memòria del dibuixant Jordi Ginés, que té com a objectiu la promoció i difusió de l’humor gràfic, i ha participat en la construcció d’Humoristan, un museu digital sobre aquesta mateixa matèria.
La present exposició ens permet de veure l’amplitud del somriure de J. L. Martín, que se’n riu de si mateix, mitjançant els personatges Quico el progre i Quico jubilata, i de tothom, fins i tot de la divinitat, a través de El Dios i Jesusito; i ho fa en companyia dels seus amics, amb els quals col·labora en diferents publicacions.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca