You are at: Home / Visit us / Exhibitions / Compondre en clau femenina
Compondre en clau femenina

Cartell exposició

Start date: 18/04/2024 End date: 29/06/2024

Place: Sala d'Exposicions

Timetable: De dimarts a divendres de 11 a 15 i de 17 a 20 h. Dissabtes: de 10 a 14h

Commissioners: Pilar Estrada Bonell
Montserrat Molina Egea

Tríptic   Web de l'exposició   Vídeos

Les fonts evidencien el paper de les dones al llarg dels anys en qualsevol camp, sigui en la ciència, l’art o la cultura. Com més s’investiguen els fons i es localitzen nous documents, més aflora la seva obra, la seva mirada i la seva petjada. 

Sovint trobem les dones en la lletra petita, fet que ha creat una imatge feble d’aquestes veritables precursores i artistes. Temps enrere, s’acostumaven a amagar sota l’anonimat o pseudònims, prenien el cognom del seu espòs o restaven a l’ombra de noms reconeguts. Actualment, s’està fent un esforç en la seva recuperació i això ha comportat un cert ressò. Les seves obres apareixen en titulars de notícies i ressenyes, es localitzen noms gairebé desconeguts i arriben reconeixements d’obres que havien passat desapercebudes.

Des de la creació de la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya, l’any 1917, les dones hi són presents dins els documents conservats. Trobem compositores, cantants, instrumentistes, ballarines i musicòlogues en bona part dels fons personals i les col·leccions de música. Tota aquesta riquesa i volum documental ha comportat, primer, centrar l’exposició en un únic àmbit, el de la composició -emmarcat al voltant del patrimoni musical català- i, al seu torn, realitzar la selecció de creadores a partir dels fons personals custodiats o dels documents darrerament ingressats. En aquest sentit, cal destacar la incorporació de l’obra de Maria Teresa Pelegrí a finals del segle XX i dels fons de Teresa Borràs, Montserrat Campmany i Mercè Torrents durant les primeres dècades del segle XXI.

L’exposició es divideix en quatre àmbits que mostren la tradició, l’educació, la capacitat d’adaptació i l’esperit reivindicatiu d’algunes de les nostres compositores. És una aportació més a la difusió d’un col·lectiu creador tan heterogeni com les seves obres, amb tot tipus de gèneres i formes. Si bé l’espai físic limita la mostra de totes elles, sempre les podreu localitzar i consultar a través del catàleg de la Biblioteca de Catalunya.

Return