You are at: Home / BC Blog / Una mostra de documentació comercial


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

TagsUna mostra de documentació comercial

Els escolars d'avui dia no han vist mai com eren les antigues pessetes i després de conviure deu anys amb l’euro molta gent ja tampoc en recorda la imatge.  Aquí reproduïm una mostra  d'un bitllet d'una pesseta dels anys cinquanta.

Bitllet d'una pesseta. Any 1953

A la Biblioteca de Catalunya, entre els fons de la secció de la Unitat Gràfica, s’hi conserven força curiositats. Una de les parts a destacar és la propaganda comercial que s’ha anat aplegant des que es va crear el fons de Gravats i Estampes de la Biblioteca de Catalunya l'any 1923.

En aquest fons de documentació comercial hi podem trobar prospectes, fullets, tríptics, targetes, fulls plegats, tiquets, bitllets,  etc., de diverses mides, èpoques i tècniques d’impressió.

Els documents abasten una àmplia temàtica relacionada amb molts aspectes de la  vida quotidiana: llar, alimentació, salut, transports, diners, indumentària... També inclouen documentació de la vida cultural i empresarial:  ensenyament, art, maquinària, impremta, fires i exposicions comercials i industrials, propaganda d’editorials o llibreters, etc. Tampoc no hi falta documentació referent al lleure: esport, turisme, bars, restaurants, cinemes, balnearis, hotels...

Aquests documents tan curiosos i sovint amb dissenys que ens deixen admirats, ens permeten fer tot un recorregut per la història del comerç i la publicitat.

Bitllet de tramvia de la Companyia de Tramvies (finals del segle XIX)

 

Pildoras catárticas del doctor Ayer. Finals del segle XIX

 

Gran Hotel La Florida. El Doctor Andreu fou qui donà impuls a la idea de construir aquest hotel l’any 1924. Posteriorment s’hi allotjarien personatges tan coneguts com: Ernest Hemingway, George Sanders, Rock Hudson, James Stewart i la princesa Fabiola entre d’altres

 

Mostra de propaganda comercial de moda de l’any 1910

 

Aquests materials tan interessants es poden consultar a la sala de Reserva de la Biblioteca de Catalunya.

 

Victòria Casals
Servei d’Accés i Obtenció de Documents

Comments

Fullets de Material Menor

Per completar aquest fons històric, es poden consultar els fullets que es conserven a la Secció de Material Menor, procedents de Dipòsit Legal des de 1981.
http://www.bnc.cat/Fons-i-col-leccions/Cerca-Fons-i-col-leccions/Fons-de-petits-impresos-de-la-Biblioteca-de-Catalunya

Molt interessant


Preciosa la selecció!