Top menu





You are at: Home / BC Blog / Novetats a la LEMAC


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tags



Novetats a la LEMAC

Fa quatre anys, en aquest mateix blog, es va explicar què era i com funcionava la Llista d’encapçalaments de matèria en català, més coneguda com la LEMAC. Ara ens tornem a trobar per explicar-vos les darreres novetats que s’han introduït en aquesta eina de catalogació.

En primer lloc, estrenem una nova interfície de consulta, amb una aparença més moderna, adaptada per a persones amb discapacitat, amb una navegació més ràpida i intuïtiva, i que s’adapta a la navegació per dispositius mòbils.

Es manté l’accés al Manual de la LEMAC o a les darreres edicions del Butlletí d’actualitzacions, i la consulta es pot fer a l’índex de la LEMAC, a l’índex LEMAC-LCSH (on es pot fer la cerca pel terme en anglès acceptat dels Library of Congress subject headings) i per paraula clau a ambdós índexs.

 

Resultat d'una cerca a l'Índex de matèries LEMAC

Resultat d'una cerca

Si feu una cerca i analitzeu detalladament el resultat, trobareu un nou epígraf: “Subd. de forma”.

Aquesta segona novetat és la part més visible del projecte engegat des del Servei de Normalització Bibliogràfica aquest mes d’octubre i que té previst completar-se a finals d’aquest any. La base d’aquest  projecte és la incorporació de les subdivisions de forma, aquelles que ajuden a indicar què és el document, no del que tracta. La subdivisió de forma no és nova, però sí la seva codificació interna. Les subdivisions es poden assignar per destacar certs aspectes del document com:

-          La seva característica física (p.ex. fotografies, mapes)

-          El tipus d’informació que conté (p.ex. bibliografia, estadístiques)

-          La disposició de la informació (p.ex. índexs)

-          L’estil, tècnica, propòsit o destinataris (p.ex. novel·la de cavalleries, obres de divulgació)

-          Una combinació dels anteriors (p.ex. partitures)

Com ja hem mencionat el gruix del projecte és més aviat de configuració interna de la base de dades: modificació de la codificació i d’algunes definicions, i la incorporació de nous registres d’autoritat que ajudaran a triar la subdivisió més adient per aplicar-la en la descripció del document: si temàtica o de forma.

Per a més informació podeu consultar el document: LEMAC: Implementació de la subdivisió de forma (subcamp $v).

Catàleg LEMAC amb les subdivisons temàtica i de forma

Subdivisons temàtica i de forma

 

La tercera novetat és la incorporació als registres d’autoritat de la LEMAC d’un nou camp: el de la Classificació Decimal Universal (CDU), una correspondència entre el concepte recollit com a forma autoritativa i el seu codi corresponent al sistema de classificació mencionat.  Aquesta informació està disponible a més de 14.000 registres d’autoritat LEMAC gràcies a la feina centralitzada per la Secció de Col·leccions Generals, però no seran els únics ja que és una col·laboració que no té data de finalització.

Imatge del catàleg LEMAC amb la CDU

CDU

 

Els bibliotecaris sempre han fet servir vocabularis controlats com un element fonamental dels catàlegs, i una bona part de la feina actual de la comunitat bibliotecària internacional és adaptar els vocabularis estructurats als estàndards i a les recomanacions del  Web Semàntic i el Linked Data, que busquen dotar de significat la informació del web, de tal manera que pugui ser interpretada de la mateixa manera per éssers humans o per màquines. Els llocs web que estiguin organitzats amb esquemes de classificació tindran certs avantatges:

-          Afavorir la  recerca, la  navegació i la recuperació d'informació.

-          Aportar precisió per a la recerca de termes amplis i específics.

-          Permetre la contextualització dels termes de cerca.

-          Permetre un accés multilingüe.

Des del Servei de Normalització Bibliogràfica esperem que aquestes novetats de la Llista d’encapçalaments de matèria en català siguin útils per a tots els que la consulten i la fan servir.

 

Luna Sindin Cordery
Servei de Normalització Bibliogràfica

Comments

Una bona notícia

La incorporació del número de la CDU que correspon a la matèria indexada és una excel·lent notícia. Serà molt útil als catalogadors.

Bona feina!