Top menu





You are at: Home / BC Blog / Resum de la Jornada de Portes Obertes 2019


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tags



Resum de la Jornada de Portes Obertes 2019

Enguany la Jornada de Portes Obertes ens va agafar tornant de la Setmana Santa. No sabíem si el fet de coincidir amb la tornada a l'escola i a la feina afectaria l'afluència de públic, sumat al temps variable, que un any més ens feia patir una mica.

Aquest cop els preparatius es van haver d'avançar força, per poder gaudir dels dies de Setmana Santa amb tranquil·litat. Les diferents seccions de la BC tenien les mostres de documents a punt, les persones que havien de guiar les visites ja s'havien estudiat bé el guió, l'organització del personal que col·labora perquè tothom s'hi trobi acollit i gaudeixi de la visita estava a punt.

El dia de Sant Jordi es va aixecar tapat i amenaçant pluja, però això no ens va espantar. Des de les 8 el personal s’afanyava a tenir-ho tot llest per als visitants: les mostres de documents que havien triat amb cura, el text de les visites guiades, els rotlles de pianola que s’havien de fer sonar al llarg de la jornada, etc.

A les 10 vam obrir les portes puntualment, i el públic, matiner, va començar a arribar. Com sempre, podien triar entre fer una visita guiada o seguir el recorregut per lliure, amb l'ajuda d'un fulletó que explica els punts més destacats.

Fotografia: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

Les visites guiades duren 50 minuts, i el personal de la biblioteca que les acompanya explica la història de la institució i de l'edifici, l'antic Hospital de la Santa Creu, parla dels documents més emblemàtics i dels serveis que s'hi ofereixen, i relata anècdotes de la feina que duen a terme o relacionades amb la biblioteca i l'edifici.

Les visites guiades poden ser concertades prèviament o en grups que es formen al moment, fins a 20 persones. Com cada any, ens van visitar els alumnes de centres de diferents tipologies: aquesta vegada van venir del Consorci de Normalització lingüística, dels CFA Barri Gòtic i Manuel Fernández, dels IES Eduard Fontseré de Barcelona, Pompeu Fabra de Badalona i Gabriela Mistral de Sant Vicenç dels Horts, a més del Centre Càritas d'acollida lingüística i el grup Tocats per la cultura, de Sant Quirze del Vallès. Sovint es tracta de gent que d'altra manera no vindrien a la biblioteca.

Fotografia: Ricard Marco. Biblioteca de Catalunya

Fotografia: Ricard Marco. Biblioteca de Catalunya

Al llarg del matí van passar per la biblioteca més de 1.100 persones; es van fer 22 visites guiades, amb gairebé 400 persones, i la resta va seguir el recorregut pel seu compte. A la tarda el nombre de visitants va baixar lleugerament, com és habitual, i es van fer 18 visites. En total van venir 2.101 visitants, una mica més que l'any anterior.

Abans de pujar a les naus gòtiques es podia visitar l'exposició El noble esforç: l'herència dels trobadors a Catalunya. Un cop a dalt, a l'Espai Zero, una curiosa mostra dels llibres més petits de la biblioteca,  Al pot petit... . Al llarg del recorregut s'havien preparat altres mostres; a la sala de Reserva es podien admirar les darreres adquisicions que han ingressat a la secció de Música, de Mercè Torrents i Joan Guinjoan, una exposició de caricatures i retrats fotogràfics de personatges destacats dels segles XIX i XX, les estampes guanyadores del concurs Mini Print de 2018 i una selecció de facsímils dels quals la BC en conserva l'original. 

Fotografies: Ricard Marco. Biblioteca de Catalunya

A la Sala General s'havien instal·lat mostres molt variades, que donen idea de la diversitat de materials que recull la biblioteca. Per commemorar els cent anys del naixement de Joan Brossa, artista polifacètic i un dels pioners més importants del moviment de l’avantguarda a Catalunya, es van exposar algunes de seves obres poètiques més significatives, una part de la poesia escènica, pel·lícules, alguns gravats i il·lustracions, traduccions i obres crítiques sobre ell, així com alguns documents originals que es conserven en els nostres fons. També feia cent anys el personatge de "El Zorro", i la biblioteca va voler oferir una representació de documents, en diferents formats, amb les narracions i aventures d’aquest heroi. 

La Secció d'Enquadernació de la biblioteca va preparar una selecció de papers de guarda, que van causar gran admiració i van ser objecte de moltes fotografies. L'Hemeroteca va oferir una curiosa comparativa entre les revistes que es publicaven el 1919 i les que es publiquen cent anys després, que mostraven que tot i que les tècniques d’impressió i gràfiques han evolucionat, la majoria dels temes que interessen a la gent són molt similars. Per altra banda, el personal del Servei d'Emmagatzemament,  Preservació i Conservació va preparar una petita mostra de l’evolució del feminisme al llarg dels segles XVIII, XIX, XX i XXI. 

La Unitat de Sonors i Audiovisuals va triar, entre els seus diversos fons, els discos de la Metro Goldwyn Mayer. El 1999, la Biblioteca de Catalunya adquirí una col·lecció de 95 discos i guions radiofònics amb música de pel·lícules de la Metro Goldwyn Mayer a un particular. La característica dels discos eren la seva mida i velocitat (40 cm de diàmetre i 33 rpm) i els materials diversos de què estaven fets (plàstics de diferents gruixos i colors, però també algun acetat).

Fotografies: Ricard Marco. Biblioteca de Catalunya

Per últim, no podíem oblidar la diada que se celebrava. La figura de Sant Jordi com a patró de Catalunya, ha estat reiteradament representada a Catalunya. Es va intentar oferir una àmplia selecció d’imatges seves existents en els fons de la Biblioteca de Catalunya, concretament a la Unitat Gràfica. La representació del sant la trobem en gravats inserits a diversos llibres, ex-libris, goigs, romanços, punts de llibres, cartells, mapes

Seguint la visita, a la sala Cervantina enguany s'havia preparat una mostra de Quixots il·lustrats, de tècniques i èpoques diverses, amb motius on apareixia Barcelona.   

Com els darrers anys, al final del recorregut els visitants podien descansar tot gaudint de la música. Al llarg del dia, petites peces amb la pianola, que Ramon Sunyer i Pol Cruells, tots dos personal de la biblioteca, feien sonar, alhora que n'explicaven el funcionament; al matí les actuacions de les corals dels casals Josep Tarradellas i Josep Trueta del Raval i a la tarda els duos i trios dels joves alumnes de L'Escola de Músics i JPC. 

Fotografia: Ricard Marco. Biblioteca de Catalunya

Fotografia: Ricard Marco. Biblioteca de Catalunya

Fotografies: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

A la Sala de la Caritat, Noemí Caballer, bibliotecària de la secció de Col·leccions Generals de la biblioteca i contacontes professional, va oferir dues sessions de contes per a joves i adults amb el títol “Terra a la maleta".

Fotografia: Ricard Marco. Biblioteca de Catalunya

Abans de marxar els visitants podien comprar publicacions o productes de la biblioteca i signar en el llibre de visites, a més de fer-se fotos en el photocall. Per acabar, podien passar a visitar l’estudi on Roser Capdevila havia treballat, que la il·lustradora va donar a la Biblioteca, decorat per ella mateixa tal com el tenia a casa seva.

Aquests són alguns dels comentaris que ens van deixar, que fan que els esforços esmerçats hagin valgut la pena:

“Una diada meravellosa amb el vostre acompanyament”

“Muy interesante la biblioteca. Edificio precioso y sus empleados muy amables”

“Aunque el día sea lluvioso, la visita ha hecho que salga un poquito el Sol. Gracias”

“Thank you very much for enabling the visit to such a wonderful place. I’ve never been to a library more beautiful than this”

“Una bona visita amb molt d’encant. Tornarem segur”

Fins l'any vinent!

Fotografia: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

 

Marga Losantos
Servei d'Accés i Obtenció de Documents

Comments