Joan Barbarà i la bibliofília
Data inici: 02/09/2015 Data final: 30/09/2015
Lloc: Espai Zero
Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h
Comissariat:
Roser Pintó Fàbregas, Unitat Gràfica
Tristan Barbarà Trenkle
Joan Barbarà (Barcelona,1927-2013) va ser un dels gravadors catalans més acreditats del segle XX; segons Francesc Miralles, des del punt de vista tècnic, possiblement en fou el millor. A més de l’obra pròpia, va obrir el seu taller a altres artistes (Joan Miró, Pablo Picasso, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Joseph Beuys, Richard Hamilton, etc.) i col·laborà en la configuració de l’avantguardisme de la segona meitat del segle XX.
La seva activitat artística s’inicià a Barcelona a mitjan anys quaranta, en què començà a materialitzar un llibre, Eivissa, que va concloure sis dècades més tard, el 2008; en aquella època també va il·lustrar el llibre de Joan Triadú Collsacabra, viatge iniciàtic. El 1957 marxà becat a París, on, amb Lluís Bracons, va fundar l’Atelier de Recherches Plastiques et Techniques Calcographiques; també va treballar als tallers Leblanc i Lacourière, on Salvador Dalí li presenta els artistes més destacats del moment i on el 1959 s’estampà el tiratge de 263 exemplars (26 aiguatintes) de la Tauromàquia de Pablo Picasso.
Més tard, de retorn a Barcelona, va dirigir les edicions de bibliofília “La Cometa”, de l’editor Gustau Gili, fins al 1975. De nou en el seu propi taller, estampà obra personal i de notables artistes, amb els quals obrí noves vies de recerca i experimentació del gravat. Va treballar especialment per a les edicions d'Aimé Maeght i Fritz Herlt.
Va ser membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i de la Fundació Pilar i Joan Miró i va ser guardonat en diverses ocasions.
La Biblioteca de Catalunya disposa d’una bona part de la producció de Joan Barbarà, tant d’estampes, com matrius i llibres de bibliòfil, així com realitzacions específiques sobre ell.
A llarg del 2014, poc després de la seva mort, es van muntar diferents exposicions d’homenatge a Joan Barbarà arreu d’Europa, en les quals s’hi destacaven la seva faceta de pintor, dibuixant i gravador; en aquesta ocasió, la Biblioteca de Catalunya incideix en la seva relació amb els llibres.
Joan Barbarà cercava en els llibres l’harmonia intel·lectual alhora que, contràriament, li servien per a mantenir-lo en tensió, motivar-lo i impulsar el procés creatiu. Les lectures de Barbarà no han desaparegut amb ell, són tangibles en els seus treballs.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca