Menú superior





Ets a: Home / Catàlegs / Catàlegs de la BC / Cercar col·leccions


Menú esquerre



Fons històric de l'Hospital de la Santa Creu

Biblioteca de Catalunya - Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Dates: 1674-1824. Barcelona

Títol: "Llibre que conté tot lo principi de l'Hospital general de Sancta Creu y de la Convalesèntia. Ab un pròlec que llargament narra las antiquitats de las dos casas y dels hospitals antichs, ab una explicació de las armas de dita Convalecèntia. La matèria del present volumen són las bullas vingudes de Roma, concòrdias, testaments y demés actes que autèntichs se trobaran ab sa rúbrica al principi, ab lo qual se continuarà lo més notable que per avant se farà. Any 1674. Fet en Barcelona y Convalecèntia en lo any 1674"

Contingut: "Llibre d'antiguitats" -dit posteriorment Llibre de taula- o memorial històric i documental sobre la fundació i la construcció de la Casa de Convalescència. Conté: F. prel.: poesies en català (sonet i dècimes) a sant Pau, a les armes de la Convalescència, el capítol, Barcelona, l'Hospital de la Santa Creu, Pau Ferran, Lucrècia de Gualba, Victòria Astor i Elena Soler; lema i dècima als administradors de l'Hospital i la Convalescència. P. 7-100: "Pròlec i declaratió del present llibre": discurs sobre els conceptes d'hospital i hospitalitat; els antics hospitals de Barcelona i, sobretot, el de la Santa Creu; orígens i història de la Convalescència; "Segueix-se la declaratió del nom de Jesús ab la custòdia de l'Àngel de la guarda". P. 103-134: "Explicatió dels set hospitals": vinyetes il·luminades amb la seva nota històrica i/o llegendària corresponent, dels set hospitals de la ciutat (Marcús, Colom, mesells, canonge Vilar, Santa Marta [Pere Desvilar], pelegrins [Santa Eulàlia del Camp] i Santa Creu). P. 157-193: "Tractat de las armas de la Convalescència, la qual pren las armas de l'il·lustre capítol y ciutat en primer lloch, las de Pau Ferran fundador en segon lloch, las de la il·lustre senyora Lucrètia de Gualba en tercer lloch, y las de Soler y Astor en lo últim lloch, y totes estan explicades com se segueix": il·lustracions i text historicoheràldic. P. 201-254: "Tractat de la confraria de Sancta Creu fundada dins lo Hospital general dit de Sancta Creu en lo any 1405": inclou les constitucions. P. 257-638 + 711-753: còpia de documents per a la història de la Convalescència (c. 1622-1681). P. 641-706 : "Declaració de la planta de tota la casa nova de la Convalescència": amb plànols desplegables.

Nivell classificació: Altres establiments: Casa de Convalescència / Vària: Textos literaris

Observacions: L'anònim autor de la major part del volum, de 1674, es presenta com a administrador de la Convalescència i responsable de l'arxiu de la Casa, creat el 1673, càrrecs que al llibre ocupa Agustí Costa, prior de l'Hospital (p. 68-69 i cf. 97s). En aquesta època es redacten els següents llibres: "en lo mes de maig 1673 se començà de fer lo llibre de la Taula ab ses partides, y aquell acabat se féu lo Dèbit y crèdit que vuy se vehuen, y juntament lo llibre de las rendas de las señoras Soler y Astor, y estos acabats se ha fet un Spèculo de la matexa forma del Dèbit y crèdit ab la sustància de tots los actes com en lo arxiu apar, y seguidament lo present Llibre de las antiquitats, etc. [...] un Manual de totas las diffinitions y comptes des de que la administratió de Farran ha gastat fins la última del señor Melchior Texidor, ab lo qual manual estan dos coderns, que en ells conté tot los diners comptans y rendas se són cobrats des de que dit Farran morí fins tot lo any 1672 inclusive [...]. Altre llibre ab cubertas de cuyro que·s diu de las Respontions deu pagar la dita Convalescèntia ab un llibre del banch axí matex. Y antes d'estos referits llibres se són fets los llibres dels pagaments y de las pòlissas" (ibíd.). Exclòs de consulta física.

Número: 9778

Suport: Paper

Mides: 360 x 250 mm

Llengües: Català / Llatí

Coberta: Pell amb dues tanques metàl·liques, restaurada. Escut de la Convalescència a la coberta

Folis: p. 1-761

Documentació relacionada: 9732,9781,9819

Topogràfic: AHSCSP Casa de Convalescència. Vol. I. Inv. 5. Llibre que conté tot lo principi [...] 13.1

Localitzacions: Arxiu de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Per consultar el document adreceu-vos a l'Arxiu Històric de l'Hospital de Sant Pau

Col·labora!
Tornar als resultats
Nova cerca