Menú superior





Ets a: Inici / Visita'ns / Activitats / Pedrellianes




Pedrellianes

Pedrellianes 2024

Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, dijous, 14 de novembre de 2024

Carrer de l’Hospital 56, Jardins Antoni Rubió i Lluch

 

La setena edició de la Jornada de converses Pedrellianes vol retre homenatge a la creació de la música i als compositors, especialment als que ens han deixat en els darrers anys i dels que la Biblioteca de Catalunya preserva els fons com Joan Guinjoan, Jordi Cervelló, Josep Soler, Isidre Corderas, Montserrat Vila Passols o M. Rosa Ribas.

Tanmateix, en tant que professionals de la documentació musical, necessitem conèixer de més a prop el camp de la creació actual per tal d’incorporar els canvis pertinents als procediments i eines de treball, encarar amb encert el tractament dels fons personals, i confirmar d'alguna manera que el camí traçat és el més adequat.

Inscripció gratuïta. La jornada es transmetrà en directe a través del canal de Youtube de la BC

Formulari d'inscripció

Pedrellianes 2022

Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, dijous, 17 de novembre de 2022

 

La sisena edició de la Jornada Pedrellianes torna a recuperar el mestre Felip Pedrell arran de la commemoració del centenari del seu decés. Pedrell exerceix de connexió entre el passat i el futur, els mestres clàssics i els més joves, la música popular i l’obra contemporània... Les taules versaran sobre el seu llegat dins el marc musical i musicològic, a través del personatge, l’entorn, el fons documental i els deixebles. Tanmateix, la connexió transversal de mirades diferents afavorirà extreure’l d’aquest marc i permetrà replantejar la seva aparició en un espai/temps determinat, el paral·lelisme en altres àmbits culturals i el sentit del seu treball i ideari avui en dia. 

Inscripció gratuïta. La jornada es transmetrà en directe a través del canal de Youtube de la BC

Formulari d'inscripció

Pedrellianes 2021

Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, dijous, 25 de novembre de 2021

 

Des de l’any 2017, la Biblioteca de Catalunya organitza la Jornada Pedrellianes, un espai de trobada dels diversos agents vinculats al patrimoni musical català. En les diferents edicions s’ha constatat la necessitat de reforçar la presència de compositors catalans en els repertoris i les programacions de concerts. Tot i que s’ha detectat una creixent sensibilització vers aquest patrimoni en els darrers temps, resta molta feina a fer.

La jornada d’enguany, anomenada Pedrellianes a l’acció!, és la cinquena, una ocasió excel·lent per celebrar-la de forma activa. Té com a objectiu facilitar la difusió i el coneixement dels compositors catalans i la seva obra custodiada a la Biblioteca, amb la voluntat d’incentivar el seu estudi i la seva interpretació entre les generacions actuals.

Per aconseguir-ho és necessari comptar amb el màxim de responsables i s’ha considerat oportú començar amb l’aportació primordial de familiars, hereus i representants d’alguns d’aquests compositors. Així doncs, la jornada ens ofereix la possibilitat d’escoltar-los, en tant que coneixedors dels personatges i el seu entorn, i apropar-nos a ells, esdevinguts enllaços fonamentals entre l’obra musical i els professionals i estudiosos.

A més, el propòsit d’impulsar la programació i fomentar l’edició i l’enregistrament de les obres també inclou el compromís per part de la pròpia Biblioteca de Catalunya que, en la mesura dels possibles, prioritzarà i oferirà la digitalització de les obres acordades en les propostes sorgides de les Pedrellianes a l’acció!. Aquest gest vol materialitzar la participació i col·laboració essencials entre el món de la música i el de la documentació musical, amb la mirada posada en el futur immediat i les properes efemèrides.

Inscripció gratuïta. La jornada es transmetrà en directe a través del canal de Youtube de la BC

Formulari d'inscripció      Postal (pdf)      Ponències enregistrades      Conclusions en pdf

Pedrellianes 2020 - Jornada Gerhard

Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, dimecres, 14 d'octubre de 2020

 

L’any 2017, amb motiu del centenari de la creació de la Secció de Música, la BC va organitzar la primera jornada Pedrellianes. Els darrers tres anys, hem proposat i debatut amb els agents implicats en la creació, docència, investigació, crítica i edició musicals, qüestions d’interès comú relatives al patrimoni musical.

El 2020 la pandèmia de la COVID-19 ha obligat la Biblioteca a repensar algunes de les activitats que tenia previstes. El resultat és que enguany, les Pedrellianes, amb un format diferent, les dediquem a la recuperació dels noms propis de la música de Catalunya, en particular al compositor Robert Gerhard, en l’Any Gerhard, que comença el 2020 —50è aniversari de la seva mort— i acaba el 2021, amb la commemoració del 125è aniversari del naixement.

El programa de la jornada, si bé està dedicat principalment a Gerhard, per donar continuïtat al fòrum de debat que és l’essència de les Pedrellianes, inclou una taula final que posa el focus en accions i iniciatives que s’estan duent a terme a Catalunya per a la recuperació dels nostres músics.

Inscripció gratuïta (aforament limitat a 30 persones). La jornada es transmetrà en directe a través del canal de Youtube de la BC.

Formulari d'inscripció   Programa en pdf (català)  Programa en pdf (English)  Conclusions en pdf  Ponències enregistrades

Pedrellianes 2019

Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, dijous, 14 de novembre de 2019

 

El 1917 es creava la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya. Els llegats musicals que constituïren el seu nucli fundacional foren el fons del compositor i bibliòfil Joan Carreras Dagas, que la Diputació de Barcelona havia adquirit uns anys abans, i el fons del compositor i musicòleg Felip Pedrell. L'any 2017, amb motiu d'aquesta commemoració, la BC va organitzar la jornada Pedrellianes, que va tenir com a resultat unes conclusions a mode de propostes d'actuació. Un dels suggeriments sorgits fou la conveniència de donar continuïtat a les Pedrellianes com a espai de trobada del sector. Per aquest motiu, enguany, la Biblioteca de Catalunya organitza una nova edició d'aquesta jornada d'intercanvi i debat, que es dedica en aquesta edició a la difusió del patrimoni musical.

Inscripció gratuïta

Formulari d'inscripció         Programa (pdf)         Conclusions (pdf)         Debats enregistrats

Pedrellianes 2018

Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, dimarts, 27 de novembre de 2018

 

El 1917 es creava la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya. Els llegats musicals que constituïren el seu nucli fundacional foren el fons del compositor i bibliòfil Joan Carreras Dagas, que la Diputació de Barcelona havia adquirit uns anys abans, i el fons del compositor i musicòleg Felip Pedrell. L'any 2017, amb motiu d'aquesta commemoració, la BC va organitzar la jornada Pedrellianes, que va tenir com a resultat unes conclusions a mode de propostes d'actuació. Un dels suggeriments sorgits fou la conveniència de donar-hi continuïtat a les Pedrellianes com a espai de trobada del sector. Per aquest motiu, enguany, la Biblioteca de Catalunya organitza una nova edició d'aquesta jornada d'intercanvi i debat, que es dedica en aquesta edició a la promoció i mecenatge del patrimoni musical.

Inscripció gratuïta

Formulari d'inscripció         Programa (pdf)         Conclusions (pdf)         Ponències enregistrades

Pedrellianes 2017

Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, 26 d'octubre de 2017

 

El 1917 es creava la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya. Els llegats musicals que constituïren el seu nucli fundacional foren el fons del compositor i bibliòfil Joan Carreras Dagas, que la Diputació de Barcelona havia adquirit uns anys abans, i el fons del compositor i musicòleg Felip Pedrell.

Amb motiu de la celebració del centenari de la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya i del passat 175è aniversari del naixement del seu impulsor, Felip Pedrell, la Biblioteca de Catalunya organitza una jornada de trobades per debatre i intercanviar punts de vista amb els agents implicats en la creació, docència, investigació, crítica i edició musical.

Inscripció gratuïta

Formulari d'inscripció         Programa (pdf)         Conclusions (pdf)