Menú superior

Ets a: Inici / El Blog de la BC / Resum de la Jornada de Portes Obertes 2018


Right menu

Arxiu

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

EtiquetesResum de la Jornada de Portes Obertes 2018

Després de dos anys celebrant Sant Jordi en cap de setmana, amb horari d'obertura reduït i un tipus de públic diferent, més familiar, retornem als dies laborables, que tenen tot un altre aire. El temps, que els dies abans semblava que ens havia de jugar una mala passada, ens va respectar, regalant-nos un dia de primavera.

Des de les 8 el personal s’afanyava a tenir-ho tot llest per als visitants: les mostres de documents que havien triat amb cura, el text de les visites guiades, els rotlles de pianola que s’havien de fer sonar al llarg de la jornada, etc.

            

Fotografia: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

A les 10 tot estava preparat. A l’escala de la Biblioteca ja s’havia format una petita cua, amb els més matiners, que volien gaudir de la visita sense aglomeracions. Com sempre, els visitants podien escollir entre fer una visita guiada, de 50 minuts, o fer el recorregut per lliure, amb l’ajuda d’un fulletó informatiu. 

Al llarg del matí van passar per la biblioteca més de 1.200 persones; es van fer 25 visites guiades, amb gairebé 300 persones, i la resta va seguir el recorregut pel seu compte. A la tarda el nombre de visitants va baixar una mica, com és habitual, i es van fer 19 visites. En total van venir 2.092 visitants. 

Entre les visites guiades hi havia, entre altres, els alumnes dels centres de formació d’adults Fondo, de Santa Coloma, Francesc Layret i Barri Gòtic, a Barcelona, dels CPNL de Calafell i Sant Martí, de les escoles Pia Luz Casanova i Sagrada Família d’Horta.

Fotografia: Ricard Marco. Biblioteca de Catalunya

Abans de pujar a les sales de la biblioteca es podia visitar l’exposició Artistes sobre vinil: pintura, disseny i fotografia, organitzada per la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya.

Seguidament, a l’Espai Zero del vestíbul els visitants trobaven la mostra Jep Nuix ad valorem, exposició que vol commemorar els 20 anys de la mort del compositor i flautista, la vídua del qual ha fet donació del seu fons a la BC.

Al llarg del recorregut es podia gaudir de les diferents mostres preparades pel personal de les seccions de la Biblioteca:

A la Sala de Reserva, una sèrie de matrius i estampes de la pintora i gravadora Amèlia Riera, que l’artista ha donat recentment a la biblioteca, una mostra de dibuixos de les sales de lectura que el grup d’Urban Sketchers de Barcelona va realitzar fa uns dies i va voler compartir en aquesta diada i els gravats guanyadors del 37è Mini Print internacional de Cadaqués de 2017.

Fotografia: Ricard Marco. Biblioteca de Catalunya

A la mateixa sala, diversos facsímils de la Biblioteca; d’alguns d’ells, en conservem l’original, altres es mostren per les seves belles il·lustracions o el valor històric i literari.

A la Sala General, hi havia petites exposicions:  algunes obres de Pompeu Fabra, en el 150 aniversari del naixement, una mostra d’algunes de les 300 noves revistes aparegudes el 2017, documents sonors en diferents suports, llibres de cuina il·lustrats i llibres musicals.

Per últim, el taller d’enquadernació va preparar uns materials per mostrar com era el procés de cosir els llibres, amb dos cosidors i tot.

Fotografia: Ricard Marco. Biblioteca de Catalunya

 

A la Sala Cervantina, per commemorar els 550 anys de la mort de Joanot Martorell, s’havien preparat un seguit d’edicions i traduccions de la seva obra més coneguda, el Tirant lo Blanc.

Fotografia: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

Com els darrers anys, al final del recorregut els visitants podien descansar tot gaudint de la música de la pianola, que enguany tocaven Ramon Sunyer i Pol Cruells, tots dos personal de la biblioteca, i també sentir les actuacions de la coral dels casals Josep Tarradellas i Josep Trueta del Raval.

Fotografia: Oriol Miralles. Biblioteca de Catalunya

Com a novetat, aquest any Noemí Caballer, bibliotecària de la secció de Col·leccions Generals de la biblioteca i conta contes professional, va fer dues sessions de contes per a adults amb el títol “Des de dins”.

Fotografia: Ricard Marco. Biblioteca de Catalunya

Abans de sortir força visitants van comprar algun record de la biblioteca, al punt de venda, i van signar el llibre de firmes, deixant constància del molt que els havia agradat la visita i la Biblioteca. Esperem que l’any vinent hi tornin.

 

Marga Losantos
Servei d'Accés i Obtenció de Documents

Comentaris