Menú superior

Ets a: Inici / Pòdcast de la BC


Right menu

Arxiu

Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Pòdcast de la BC

40. Obrim portes. Celebrem Sant Jordi!

Sant Jordi és una diada molt especial a la Biblioteca de Catalunya. Aquell dia obrim la Biblioteca a tot aquell qui ens vol visitar, ja sigui en visites guiades o de manera lliure. Es respira un ambient diferent, d’alegria, de ganes de compartir i de fer descobrir l’edifici històric i també alguns dels tresors que hi conservem. Aquest capítol ens acosta la celebració del Sant Jordi de 2023, amb el testimoni de diverses persones vinculades a la Biblioteca, i seguint de prop una de les visites guiades.

25/04/2023

39. Il·lustríssimes: un homenatge a les dibuixants catalanes del segle XX

En aquest capítol del pòdcast et parlem d’una exposició que es pot veure al Museu d’Història de Catalunya fins a l’1 d’octubre de 2023. Es titula Il·lustríssimes: dones que van dibuixar el segle XX, i exhibeix una part important dels fons originals d’il·lustradores que es conserven a la Biblioteca de Catalunya. Descobrim el perquè d’aquesta mostra amb la Sílvia Ferrer, la directora de la Unitat Gràfica, i fem una visita guiada pels diferents espais amb la Roser Pintó, comissària —juntament amb Antoni Guiral— d’aquesta exposició.

11/04/2023

38. La justícia en mans dels senyors: els tribunals senyorials

Joan Pons, historiador i arxiver de la Biblioteca de Catalunya, ens explica en aquest capítol del pòdcast de quina manera s’impartia justícia al nostre país, durant segles, a partir de l’arxiu dels marquesos de Moja, un important fons patrimonial que conservem a la Biblioteca. Descobrim, doncs, què eren els tribunals senyorials i com d’importants van ser des de l’Edat Mitjana fins al segle XIX.

28/03/2023

37. Curiositats de les agendes i dietaris del poeta Maragall

Esther Vilar, cap de l’Arxiu Joan Maragall, ens selecciona un seguit d’anotacions que podem trobar en les agendes personals i dietaris que s’han conservat de Joan Maragall i la seva dona, Clara Noble. Els canvis de domicili, els naixements dels fills, les excursions o versos de poemes inèdits, són només algunes de les curiositats que trobem en aquests documents, i que també descobriràs a través d’aquest capítol del pòdcast.

21/03/2023

36. Els papers del doctor Trueta

Josep Trueta i Raspall és un dels metges més importants del segle XX. El seu fons personal es conserva a la Biblioteca de Catalunya des de poc temps després de la seva mort. Però, qui va ser realment Josep Trueta? Per què el seu mètode va salvar milers de vides? Com és que la Biblioteca conserva el fons d’un metge? Què hi podem trobar en la seva correspondència? Aquestes i altres preguntes són les que et responem en aquest capítol, amb la col·laboració d’Anna Gudayol, Cap de la Secció de Manuscrits i Fons Personals; i de Joan Falcó, tècnic d’aquesta mateixa Secció.

28/02/2023

35. Diario de Barcelona i La Veu de Catalunya, dues capçaleres històriques

Pepa Bagaria, directora de l’Hemeroteca de la Biblioteca de Catalunya, ens acosta en aquest capítol la història de dos dels diaris catalans més emblemàtics. El Diario de Barcelona, fundat l'any 1792; i La Veu de Catalunya, creat més de cent anys després, el 1899. Uns diaris en paper que van ser d’una gran importància per a la història i la cultura del nostre país.

14/02/2023

34. Les entranyes de la Biblioteca: els dipòsits

Amb Núria Grau, Cap del SEPIC —Servei d’Emmagatzemament, Preservació i Conservació de la Biblioteca de Catalunya—, visitem aquells espais de l’edifici històric del carrer de l’Hospital on es conserven i es preserven una part important dels documents de la Biblioteca. Són un total de cinc dipòsits, quatre d’ells subterranis, que tenen les millors condicions ambientals i de conservació per tenir cura d’aquest ric patrimoni.

31/01/2023

33. Ensenyar (a) la BC: les visites per a estudiants

En aquest capítol del pòdcast Marta Riera, Marga Losantos i Jordi Armengol ens parlen de les visites que la Biblioteca de Catalunya ofereix a les diverses escoles, instituts i universitats del país. Així, descobrim plegats com són aquestes sessions, qui les fa, quins objectius persegueixen, de quina manera ens hi podem inscriure i quins requisits s’han de seguir per a poder-les dur a terme.

17/01/2023

32. Les músiques de Nadal

Rosa Montalt, Pilar Estrada i Montserrat Molina, de la Secció de Música, ens presenten documents i partitures relacionades amb el temps de Nadal, que custodiem a la Biblioteca. Així, descobrim que conservem almenys quatre documents d’El Cant de la Sibil·la, alguna ensalada dels Fletxa, una bona col·lecció de vilancets barrocs, músiques per a Els Pastorets i altres peces escèniques nadalenques i algunes felicitacions de Nadal singulars. La banda sonora la posen les veus del conjunt vocal Cantoría, La Colombina, el Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona, el Cor Lieder Càmera i el Cor Infantil dels Amics de la Unió de Granollers, entre d’altres.

20/12/2022

31. El radioteatre de Ràdio Barcelona

Ramon Sunyer i Pol Cruells, de la Unitat de Sonors i Audiovisuals, ens expliquen en aquest capítol què és el radioteatre, quan va néixer i de quina manera una obra de teatre s’adaptava al format radiofònic. A més, descobrim quin tipus de radioteatres conservem a la Biblioteca de Catalunya provinents de l’Arxiu Històric de Ràdio Barcelona i n’escoltem alguns fragments. I també recordem algunes veus emblemàtiques que van popularitzar aquest format radiofònic al segle XX.

29/11/2022