Menú superior





Ets a: Inici / El Blog de la BC / Es poden explicar contes en una biblioteca nacional?


Right menu

Arxiu

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Etiquetes



Es poden explicar contes en una biblioteca nacional?

Les activitats de narració oral, tant per a públic infantil com per a públic adult, tradicionalment estan programades dins els circuits d’activitats de biblioteques públiques, però, per què no emmarcar-les dins les activitats proposades dins la Biblioteca Nacional?

La Biblioteca de Catalunya ha acollit ja alguns esdeveniments de narració de contes. L’any 2015, en ocasió del 125è aniversari del naixement de Joan Amades, el folklorista català més prolífic de la nostra història, l'Associació de Narradores i Narradors de Catalunya va organitzar una sessió de narració d’històries titulada “El vell de la barretina blanca” a la sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya, amb un gran èxit de públic.

 

El vell de la barretina blanca : sessió de contes de Joan Amades (2015). Fotografies: Biblioteca de Catalunya

   

Des de l’any passat durant la Jornada de portes obertes, el dia 23 d’abril, dins el ventall d’activitats que ofereix la Biblioteca de Catalunya s’han incorporat sessions de narració oral per a públic adult.

Jornada de Portes Obertes de la Biblioteca de Catalunya (2018). Fotografia: Biblioteca de Catalunya

També els contes per a públic infantil han tingut cabuda a la Biblioteca de Catalunya. Durant alguns anys a l’estiu s’han ofert sessions de narració de contes i tallers a alguns casals del barri, i els més petits han pogut gaudir d’una visita a la Biblioteca amenitzada amb una sessió de contes.

Si ens fixem en la programació d’algunes biblioteques nacionals, veiem que a la Biblioteca Nacional d’Espanya s’han fet també sessions de contes dins de festivals de narració organitzats a Madrid, i de manera esporàdica es programen sessions de contes per a públic adult i per a públic familiar.

La Bibliothèque Nationale de France té dins la seva programació tot un seguit d’activitats familiars destinades a promocionar la lectura dels més petits, incloent-hi sessions de narració oral a “l’heure du conte”.

També la British Library inclou dins el catàleg de les seves activitats sessions de contes i tallers destinats a infants.

La Library of Congress organitza regularment les anomenades “Story Times” que tenen per objectiu fer més propera la biblioteca i els seus fons al públic menut.

A Amèrica del Sud és bastant freqüent la programació de contes a les biblioteques nacionals. Val a dir també que en alguns països la xarxa de biblioteques públiques és més escassa i la biblioteca nacional assumeix bona part de les funcions que realitzen habitualment les biblioteques populars.

 

Les sessions de contes a les biblioteques són una manera de difondre i d’animar a la lectura dels contistes que tenim a casa nostra, difondre el patrimoni bibliogràfic d’una manera oral és una bona forma d’animar-ne la lectura. Però, tot i que el foment lector és important, la narració oral per si mateixa és autosuficient, animar a llegir no és l’únic objectiu dels contes narrats de viva veu, ni el més important. Els narradors orals recuperen la tradició, no la deixen morir i en fan una feina constant d’actualització, explicar contes és doncs una manera de salvaguardar la tradició oral, les nostres arrels.

L’oralitat du al llibre, però el llibre és hereu de l’oralitat.

I recuperant la pregunta que encapçala aquesta entrada —“es poden explicar contes en una biblioteca nacional?— us responem que sí. I tant que hi tenen cabuda les històries narrades de vida veu a la Biblioteca de Catalunya, ja que les biblioteques són llocs on trobar-hi la paraula, no només l’escrita, on trobar-hi la cultura viva.

 

Noemí Caballer
Secció de Col·leccions Generals

Comentaris