Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Plaza & Janés, llibres per a tothom
Plaza & Janés, llibres per a tothom

Data inici: 09/10/2017 Data final: 11/11/2017

Lloc: Biblioteca de Catalunya

Comissariat: Jaume Clarà, Secció de Col·leccions Generals.
Anna Gudayol, Secció de Manuscrits.

L’any 1959 neix Plaza & Janés, fusió de les editorials fundades per Josep Janés i per Germán Plaza. Ambdós havien iniciat la seva activitat abans de la guerra, Janés amb les col·leccions “Quaderns literaris” i “Rosa dels vents”, i Plaza amb la distribuïdora Gerplá. Janés la reprengué el 1940, ben evidentment en castellà, com a José Janés Editor, mentre que Plaza eixamplà la seva activitat amb la creació d’Ediciones Plaza i Ediciones G.P., dedicades sobretot a la literatura popular i a obres de divulgació. En morir Janés, Plaza absorbí el seu fons editorial.

Plaza & Janés heretà dels segells fundadors aquests dos grans àmbits, que serien les línies directores de la seva política editorial. En el camp literari, la producció s’organitzà majoritàriament a través de grans col·leccions que, seguint la tendència de l’època, es publicaren en format de butxaca (“Reno”, “Lauro”, “Novelistas del día”, “El Arca de papel”, “Al Monigote de papel”, “Perry Mason”, “Jet”, “Ave fénix”...). Alguns dels autors, com Somerset Maugham o Aldous Huxley, venien ja del catàleg de Janés; la plantilla s’incrementa amb alguns dels autors i obres més populars dels anys 60s i 70s, com Pearl S. Buck, Henri Charrière, Dominique Lapierre i Larry Collins, Arthur C. Clark o Frederick Forsyth. Plaza & Janés publica també un gran nombre d’obres de divulgació, assaig històric i temàtiques populars –esoterisme, fenomenologia, manuals d’autoajuda– que, amb els best-sellers literaris, justifiquen abastament el seu lema editorial, “Libros para todos”.

A partir de la dècada dels vuitanta, ja integrada en el grup alemany Bertelsmann, l’editorial impulsa “grans obres” de caràcter històric i enciclopèdic, com la versió espanyola de l’enciclopèdia Larousse o obres de referència sobre història universal i d’Espanya, com Decennium o Espanya: nuestro siglo, acompanyades per gravacions amb el sistema Sonobox.

En el vint-i-cinquè aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona, hem volgut dedicar una vitrina a la participació de l’editorial en les publicacions realitzades per al COOB’92, entre les quals hi ha els còmics dibuixats per Mariscal a partir del Cobi, la mascota dels Jocs.

En l’actualitat Plaza & Janés pertany al grup Penguin-Random House, propietat conjunta de l’alemany Bertelsmann (Random) i de l’anglosaxó Penguin. El 2014 la Biblioteca de Catalunya rebé en donació la part que es conservava de l’arxiu administratiu de Plaza & Janés, del qual formen part algunes de les peces exposades.

Tríptic

Vídeo

Gravació: “Los gobiernos españoles”. Dins Decennium: nuestro siglo: texto, imágenes y sonido. Barcelona: Plaza & Janés, 1985, vol. 4, p. 97, núm. 16

Tornar