Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Joan Saura Martí (Molins de Rei, 1954 - Barcelona, 2012): Samplers, música improvisada i experimental
Joan Saura Martí (Molins de Rei, 1954 - Barcelona, 2012): Samplers, música improvisada i experimental

Data inici: 16/01/2017 Data final: 15/02/2017

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Comissariat: Pol Cruells, Secció de Música
Margarida Ullate i Estanyol, Unitat de Sonors i Audiovisuals

L’ús del sampler i el sintetitzador va oferir als teclistes dels anys 70 i 80 múltiples possibilitats d’experimentació sonora, que van aplicar immediatament a la seva música. A Catalunya, Joan Saura va ser pioner en l’ús d’aquests registres dins el món de la música improvisada, combinant experimentació i electrònica però, també, desenvolupant un llenguatge propi que dialogava amb disciplines com la dansa o les arts visuals.

Hereu de l’Ona Laietana, Joan Saura fou membre fundador de grups que van liderar el món del jazz fusió i el rock progressiu catalans. La música dels Rambla, Blay Tritono, Rambliolia, Koniec i els seus discos ja són icones. Als 90 va ser un dels fundadors de l’Orquestra del Caos i del Col·lectiu IBA (Improvisadors de Barcelona).

Posteriorment, s’integrà en diverses formacions com Trio Local, Araki, Les Anciens o Pole Pole.

Però si alguna de les múltiples facetes de Joan Saura evidencia la seva visió polièdrica de la música és l’abundant obra dedicada a la música incidental, sobretot destinada a la dansa. Als anys 80 ja inicia la seva col·laboració amb el Ballet Contemporani de Barcelona, i també amb ballarins i coreògrafs com Àngels Margarit i la companyia Mudances, Constanza Brncic, Andrés Corchero i la companyia Raravis. Més endavant, participaria en els espectacles de dansa de les companyies Nats Nus, Lanònima Imperial i molts d’altres.

El fons personal i audiovisual de Joan Saura va ser donat pels seus germans a la Biblioteca de Catalunya el 2013. Està format per documentació molt diversa, i revela l’interès de Joan Saura pels formats de ràdio i televisió, a més de mostrar gust pel cinema o el documental.

L’exposició es complementa amb els documents audiovisuals que va generar Glòria Martí i que serviren per a l’homenatge que se li va dedicar al Grec 2013.

Imatge

Tríptic

Vídeo

Tornar