Isidre Bonsoms, bibliòfil i mecenes
Data inici: 07/06/2022 Data final: 16/07/2022
Lloc: Espai Zero
Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 10 a 14 h.
Comissariat:
Marta Navarro Nogueras
Secció de Reserva Impresa i Col·leccions Especials
1 - Bibliòfil i mecenes 1 - Documents
2 - Bibliòfil i mecenes 2 - Documents
3 - Les coleccions. Col·lecció de Fullets Bonsoms - Documents
4 - Les col·leccions. Col·lecció Cervantina - Documents
5 - Les col·leccions. Col·lecció Bonsoms-Chacón - Documents
7 - Catàlegs i bibliografia - Documents
Amb la mort d’En Bonsoms, ha perdut Catalunya un fill que l’estimava amb deliri, els bibliòfils un bon company i els estudiosos un bon amic. (Joan Givanel i Mas, 1922)
Enguany es compleixen cent anys de la mort d’Isidre Bonsoms i Sicart (Barcelona, 1849 – Valldemossa, 1922). Aquesta mostra, juntament amb el cicle de conferències sobre la seva figura i el seu entorn, vol retre homenatge a un dels més grans benefactors de la Biblioteca de Catalunya.
Isidre Bonsoms sentia passió pels llibres i per la cultura. Va aplegar una esplèndida biblioteca, amb milers de volums, comprats de manera curosa i selectiva. Fou soci fundador de la Societat Catalana de Bibliòfils, membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, del Patronat de la Biblioteca de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Hispanic Society of America. Contribuí a la compra del Cançoner Gil, promogué i dotà el Premi Bonsoms a la investigació cervantina, finançà publicacions i investigà sobre el Tirant lo Blanc, el Decameron i la Fiammetta, tot amb gran discreció.
És conegut el seu gust per compartir els seus llibres, prestant exemplars a col·legues i investigadors. En aquest sentit, possiblement la màxima expressió d’aquesta generositat fou la donació a la Biblioteca de Catalunya de tres col·leccions bibliogràfiques extraordinàries: la col·lecció de fullets historicopolítics, nucli de la Col·lecció de Fullets Bonsoms; una imponent col·lecció cervantina, cor de l’actual col·lecció del mateix nom; i pòstumament, a la mort de la seva esposa, Mercedes Chacón, els llibres de cavalleria, edicions incunables i dels segles XVI i XVII i obres de referència, que conformen la Col·lecció Bonsoms-Chacón, farcida d’enquadernacions bellíssimes.
Cal posar en relleu la donació de manuscrits, entre els quals es poden destacar el Libre dels Feits de Jaume I (Barcelona, 1380), sengles traduccions del segle XV al català de les obres de Boccaccio esmentades, o l’esborrany del contracte per a la impressió del Tirant lo Blanc de 1497.
Joan Givanel i Mas acabava la seva necrològica publicada a La Veu de Catalunya l’1 de desembre de 1922 amb les paraules que encapçalen aquest text. La figura d’Isidre Bonsoms perviu a través del seu llegat de llibres i manuscrits, un gran tresor del patrimoni cultural de Catalunya i del món.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca