Esmeralda Cervantes: la restauració del seu Àlbum
Data inici: 09/01/2012 Data final: 09/02/2012
Lloc: Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya
Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h, i dissabtes de 9 a 14 h
Comissariat:
Aitor Quiney
Taller de Restauració: Eulalia Coscolla, Lourdes Ferrer i Emma Lucas
Multimèdia: Núria Grau (SEPIC)
Organització: Elvira Permanyer (SEPIC)
Agraïments: Reis Fontanals, Francesc Fontbona, Ricard Marco, Oriol Miralles i M. Rosa Montalt
Clotilde Cerdà i Bosch (Barcelona, 28 de febrer de 1862–Santa Cruz de Tenerife, 12 d’abril de 1926) era filla d’Ildefons Cerdà i de la pintora Clotilde Bosch.
Amb una educació liberal i artística, Clotilde es decantà de molt jove per la música i es convertí en una nena prodigi en la seva vessant d’intèrpret d’arpa. Arran del seu primer concert a Viena l’any 1874, amb 12 anys, l’escriptor Victor Hugo la batejà amb el nom d’Esmeralda i la reina Isabel II, amiga de la mare i protectora seva, amb el nom de Cervantes. Sota aquest pseudònim l’arpista assolí l’excel·lència interpretativa. Esmeralda Cervantes va recórrer tota Europa de mà de la seva mare.
Durant molts anys, Esmeralda Cervantes i la seva mare van anar omplint un àlbum amb tot tipus de documents de la seva vida: diplomes obtinguts, cartes rebudes, nomenaments atorgats, fotografies dels seus amics i admiradors, etc., els quals són de gran importància per poder repassar la seva vida.
Ja des de l’any de la seva mort, diferents veus s’alçaren per reivindicar l’adquisició i custòdia d’aquest Àlbum per part d’alguna institució catalana, i finalment, l’any 1999, la Biblioteca de Catalunya el va poder adquirir.
La restauració del seu Àlbum, per part del Taller de Restauració de la Biblioteca de Catalunya, ens ha permès de presentar aquesta petita mostra, abans de restituir tots els documents, un cop restaurats, al seu lloc original dins de l’Àlbum.
Consulteu més detalls de la restauració.
Recull de premsa:
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca