Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Carles Miralles. Virtut de la paraula, virtut de la poesia
Carles Miralles. Virtut de la paraula, virtut de la poesia

Data inici: 12/12/2023 Data final: 20/01/2024

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 10 a 14 h.

Comissariat: Isabel Gàlvez i Lourdes Martín (Secció de Manuscrits)
Pilar González (Secció de Col·leccions Generals)

Tríptic   Vídeo

α. La universitat: formar-se i formar - Documents

β. Hel·lenista, editor i traductor - Documents

γ. La literatura catalana - Documents

δ. Miralles poeta - Documents

ε. Miralles i l’Institut - Documents

ζ. El trio de la benzina (Miralles, Parcerisas i Sobrer) ... - Documents

η. La xarxa de relacions professionals - Documents

L’abril de 2018, la família de Carles Miralles va donar a la Biblioteca de Catalunya el seu fons personal per tal que fos processat, conservat i difós. Aquella primavera s’inicià, doncs, el periple que conclou amb aquesta exposició que tenim el goig de presentar.
Carles Miralles (Barcelona, 1944-2015) va ser poeta. Carles Miralles va ser hel·lenista, traductor, editor i crític literari. Carles Miralles va ser catedràtic de Filologia grega i vicerector de la Universitat de Barcelona. Carles Miralles va ser un gran estudiós de la literatura catalana. Carles Miralles va ser el primer president de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics, i secretari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Carles Miralles va servir al seu país buscant sempre l’excel·lència i alhora la divulgació. Carles Miralles va deixar una empremta inesborrable arreu per on va passar. I sobretot va ser –tal com familiars, amics i col·legues ens ho transmeten– un gran ésser humà.
El Fons Carles Miralles conté documentació majoritàriament de caràcter professional relacionada amb la seva activitat acadèmica (docència, IEC, conferències i seminaris), i obra pròpia de creació i d’investigació. L’apartat més extens és el de la producció intel·lectual dedicada a les literatures grega i neogrega, llatina, catalana, i a la crítica i teoria literàries. S’hi pot trobar també obra d’altri relacionada amb les seves recerques i altres documents bibliogràfics com fullets i reculls de premsa reunits al llarg de la seva trajectòria professional. Completa el llegat una part de la seva correspondència.
«Virtut de la paraula, virtut de la poesia» és el títol del discurs patriòtic que Miralles va escriure per a la diada de l’11 de setembre de 2013, encàrrec de la Presidència de l’IEC. L’hem adoptat com a subtítol perquè ens sembla il·luminador, tant el lema com tot el seu discurs on cada paraula destil·la poesia, saviesa i humanitat.
Volem agrair a la família Miralles-Jori la seva disponibilitat i ajuda per realitzar aquesta exposició, la darrera que es fa el 2023 a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya. Tal com el curs de l’any s’acaba, es tanca un cicle per donar pas al següent, on els papers de Carles Miralles –ja disponibles i a l’abast dels investigadors– de ben segur inspiraran moltes odissees a les futures generacions.

APARTAT AUDIOVISUAL

Tornar