Menú superior





Ets a: Inici / Pòdcast de la BC


Right menu

Arxiu

Mo Tu We Th Fr Sa Su
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Pòdcast de la BC

63. El Laboratori d'àudio i vídeo

La Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya disposa d’un servei de laboratori que permet donar accés als usuaris als fons sonors i audiovisuals dels quals disposa, els preserva digitalment i dona servei a diferents necessitats internes de la Biblioteca, com ara músiques o vídeos per a exposicions, el blog o el pòdcast. També dona servei a repositoris com Europeana o la Memòria Digital de Catalunya. En aquest capítol et parlem del Laboratori d’àudio i vídeo, d’on està situat, de com funciona, i ho fem amb Margarida Ullate i Estanyol, la directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals, i amb Francisco Bellido, tècnic d’imatge i d’audiovisuals.

17/05/2024

61. La Biblioteca de Catalunya es mostra per Sant Jordi

Sant Jordi és un dia especial a la Biblioteca. Les persones que ens visiten poden veure espais que habitualment no són accessibles al públic. I també s’organitzen exposicions al llarg del recorregut, que organitzen des dels diversos departaments de la BC, i que tenen com a objectiu mostrar la riquesa documental que amaguen els nostres fons. En aquest capítol et parlem d’algunes de les mostres que es van poder veure durant la diada de Sant Jordi del 2024. Hi podem sentir, per aquest ordre, les veus d’Eugènia Serra (Direcció), Marga Losantos (Servei d’Accés i Obtenció de Documents), Iris Torregrossa (Secció de Manuscrits i Fons Personals), Maria Sadurní (Unitat Gràfica), Sole Sánchez (Secció de Música), Núria Grau (Servei d’Emmagatzemament, Preservació i Conservació), Pepa Bagaria (Hemeroteca), Judit Junyent (Unitat de Sonors i Audiovisuals), Pol Cruells (Unitat de Sonors i Audiovisuals), Ricard Marco (fotògraf), Alicia Morant (Secció de Reserva Impresa i Col·leccions Especials) i Marga Ruiz (Servei d’Accés i Obtenció de Documents).

Foto de portada d’aquest capítol: Oriol Miralles.

24/04/2024

52. Concèntric, o com fer país des d’una petita discogràfica

Dediquem aquest capítol a Concèntric, una discogràfica molt important que va tenir una vida més aviat curta, però que va fer una feina extraordinària en molts àmbits de la nostra música, i que va involucrar també els dissenyadors, fotògrafs, il·lustradors i grafistes catalans més moderns del moment. Margarida Ullate i Estanyol i Pol Cruells, de la Unitat de Sonors i Audiovisuals, ens parlen de quina trajectòria va tenir aquest segell discogràfic i quina part del seu fons conservem a la Biblioteca de Catalunya.

20/11/2023

31. El radioteatre de Ràdio Barcelona

Ramon Sunyer i Pol Cruells, de la Unitat de Sonors i Audiovisuals, ens expliquen en aquest capítol què és el radioteatre, quan va néixer i de quina manera una obra de teatre s’adaptava al format radiofònic. A més, descobrim quin tipus de radioteatres conservem a la Biblioteca de Catalunya provinents de l’Arxiu Històric de Ràdio Barcelona i n’escoltem alguns fragments. I també recordem algunes veus emblemàtiques que van popularitzar aquest format radiofònic al segle XX.

29/11/2022

28. Els 75 anys de la Coral Sant Jordi

En aquest capítol ens endinsem en la història d’un dels cors més emblemàtics del nostre país, que celebra aniversari. Ens hi acompanyen Margarida Ullate i Estanyol, Cap de la Unitat de Sonors i Audiovisuals i cocomissària de l’exposició “Que els cants ens alegrin: 75 anys de la Coral Sant Jordi”, i Manel Artigues Alsius, exmembre de la Coral. T’expliquem en quin context va néixer aquesta institució l’any 1947, la importància que va tenir en la recuperació de la llengua catalana al nostre país, el paper fonamental d’Oriol Martorell, el seu fundador; i com la Coral Sant Jordi segueix ben viva en l’actualitat.

18/10/2022

13. Els primers enregistraments sonors. Dels cilindres de cera als discos instantanis

En aquest episodi descobrim alguns dels tresors sonors més antics que es conserven a la Biblioteca de Catalunya. És el cas d’un enregistrament de final del segle XIX, fet a la Fonda Oriente de Còrdova. Expliquem què són els cilindres de cera, quan es va presentar el fonògraf d’Edison a Barcelona o quina banda de música va enregistrar els primers discos a casa nostra. Un podcast fet amb la col·laboració i l’assessorament de Margarida Ullate i Estanyol, cap de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca.

01/02/2022

8. L'Arxiu Històric de Ràdio Barcelona

És el fons radiofònic més antic de l’Estat, i la Biblioteca de Catalunya conserva l’etapa que va des de la seva creació, l’any 1924, fins al 1994. Però, quin tipus de documents sonors conté? I de quin volum d’àudios estem parlant? Es pot consultar tot? De tot plegat en parlem amb Margarida Ullate i Estanyol, la directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca. Ah! I sentim també alguns exemples d’aquest ric arxiu sonor.

02/11/2021

2. Els rotlles de pianola

Has sentit mai a parlar de la pianola? T’expliquem què és i també què són els rotlles de pianola. A la Biblioteca en tenim una bona col·lecció, més de 2.000. A més, al llarg de l’episodi aniràs sentint la pianola, que tenim a la Sala de Llevant. Un instrument històric, de 1913, restaurat, que de tant en tant ensenyem als nostres usuaris i visitants. Tot plegat ens ho expliquen dos apassionats del món de la pianola: Ramon Sunyer i Pol Cruells, de la Unitat de Sonors i Audiovisuals.

22/06/2021