Menú superior





Ets a: Inici / El Blog de la BC / Resum de la Jornada de Portes Obertes 2022


Right menu

Arxiu

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Etiquetes



Resum de la Jornada de Portes Obertes 2022

Aquest any vam poder recuperar la jornada de portes obertes com les d’abans de la pandèmia, obrint tots els espais de la biblioteca als ciutadans que ens van voler visitar. El temps no ens va acompanyar gaire, va fer un dia ben primaveral, amb sol, pluja i fins i tot calamarsa, però sembla que això no va ser un impediment per a tota la gent que va venir.

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

Aquest cop els preparatius es van haver d'avançar força, per poder gaudir dels dies de Setmana Santa amb tranquil·litat. Les diferents seccions de la BC tenien les mostres de documents a punt, les persones que havien de guiar les visites ja s'havien estudiat bé el guió, l'organització del personal que col·labora perquè tothom s'hi trobi acollit i gaudeixi de la visita estava preparada.

El dia de Sant Jordi es va aixecar tapat i amenaçant pluja, com estava previst, però això no va espantar ningú. Des de les 8 el personal s’afanyava a tenir-ho tot llest per als visitants: les mostres de documents que havien triat amb cura, el text de les visites guiades, els rotlles de pianola que s’havien de fer sonar al llarg de la jornada, etc.

A les 10 es van obrir les portes puntualment, i el públic, matiner, va començar a arribar. Com sempre, podien triar entre fer una visita guiada o seguir el recorregut per lliure, amb l'ajuda d'un fulletó que n'explica els punts més destacats. Els que feien la visita guiada podien esperar tot mirant una projecció amb imatges de la biblioteca. Les visites guiades duren 50 minuts, i el personal de la biblioteca que les acompanya explica la història de la institució i de l'edifici, l'antic Hospital de la Santa Creu, parla dels documents més emblemàtics i dels serveis que s'hi ofereixen, i relata anècdotes de la feina que duen a terme o relacionades amb la biblioteca i l'edifici. Les visites guiades poden ser concertades prèviament o en grups que es formen al moment, fins a 20 persones.

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

En ser dissabte la jornada va ser una mica més breu, l’accés es va tancar a les 5 de la tarda, tot i que els visitants tenien temps fins les 6 per gaudir del recorregut, els espais i les mostres. Al llarg del dia van passar per la biblioteca 1.668 persones; es van fer 32 visites guiades, amb més de 500 persones, i la resta va seguir el recorregut pel seu compte. El tipus de públic, justament perquè era dissabte, era ben diferent del dels dies feiners; els grups escolars van deixar lloc als grups d'amics i famílies, amb infants de totes les edats. Tots ells es van emportar un exemplar de la Petita història de la Biblioteca de Catalunya, il·lustrada per Pilarín Bayés

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

Abans de pujar a les naus gòtiques, a la sala d'exposicions, es podia visitar l'exposició De Bangkok al Raval: més que Carvalho, Montalbán. Un cop a dalt, a l'Espai Zero, una selecció de revistes infantils publicades a Catalunya des de finals del segle XIX feia companyia a la revista Virolet, que celebra una xifra rodona: Virolet compleix 100 anys, hem de fer gatzara, hem de fer sarau!

Al llarg del recorregut s'havien preparat diferents mostres. Només començar, a la sala Prat de la Riba es podien admirar alguns documents gràfics que corresponen a noves adquisicions de la Unitat Gràfica, com els del premi MiniPrint Internacional de Cadaqués de 2021 i alguns gravats d’Oriol Sàbat. També una tria de la diversitat de tipologies de la Unitat Gràfica utilitzant com a pretext el motiu temàtic de la Rosa de Sant Jordi, i una selecció de llibres d'artista.

Per la seva banda, la secció de Música, per commemorar el 450 aniversari del naixement de Joan Carles i Amat ens convidava a redescobrir algunes edicions de les obres més rellevants d’aquest humanista, metge i guitarrista, i a conèixer els documents ingressats més recentment.

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

A la Sala General s'havien instal·lat mostres molt variades, que donen idea de la diversitat de materials que recull la biblioteca. En homenatge a dues figures rellevants del panorama cultural que han mort recentment, el dibuixant Miguel Gallardo i l’escriptora Maria Antònia Oliver, se’ls va dedicar una selecció dels documents que conserva la biblioteca. També es va homenatjar, en aquest cas pel centenari de naixement, la figura de Gabriel Ferrater. Poeta, lingüista i crític d’art, Ferrater va ser un personatge independent i rebel, aliè als esquemes ideològics del seu temps. 

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

L'Hemeroteca va mostrar alguns del 150 títols nous que han aparegut el 2021, uns relacionats amb el COVID, i altres per distreure-se'n, com les dedicades a diferents hobbies.

La secció de Digitalització exposava alguns dels diferents equips fotogràfics utilitzats per la Biblioteca al llarg dels anys per reproduir documents, que van despertar la curiositat de grans i petits, que en determinats moments van poder gaudir de l’explicació d’un expert, en Ricard Marco, tècnic de la biblioteca.

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

La Unitat de Sonors i Audiovisuals va triar, entre els seus fons, peces de diferent tipologia i suport del violinista, compositor, pedagog i col·leccionista Xavier Turull, de qui també se celebra el centenari

Un cop abandonen les sales de lectura, els visitants arriben a dos espais emblemàtics de la biblioteca, que en el dia a dia no es poden visitar: el Museu del Llibre Frederic Marès i la Sala Cervantina. El Museu Marès, a banda de la magnífica mostra de peces donades pel col·leccionista, és interessant per les ceràmiques de l'antic Hospital de la Santa Creu i perquè en aquesta sala van portar Gaudí poc abans de morir, el 1926.

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

Seguint la visita, a la sala Cervantina enguany es va preparar una mostra de les tres col·leccions que Isidre Bonsoms i la seva vídua van donar a la biblioteca, la col·lecció Cervantina, la col·lecció de fullets històrics, polítics i religiosos dels segles XVI-XIX i la de llibres de cavalleria. 

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

Com els darrers anys, al final del recorregut els visitants podien descansar tot gaudint de la música. Al llarg del dia, petites peces amb la pianola, que Ramon Sunyer i Pol Cruells, tots dos personal de la biblioteca, feien sonar, alhora que n'explicaven el funcionament. Al matí també es va poder sentir l’actuació del Duo Dafnis, de flautes.

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

Com sempre, abans de marxar els visitants podien comprar publicacions o productes de la biblioteca i signar en el llibre de visites. Aquests són alguns dels comentaris que ens van deixar, que fan que els esforços esmerçats hagin valgut la pena:

“Era Sant Jordi i no sabia que esperava, tot era sorpresa i res estava escrit. Aventures en diuen”

“No pot faltar la visita a la BC per Sant Jordi”

“Feliç Sant Jordi. Dia de sol, pedres blanques i notes de pianola”

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

Fotografia: Àrea de Digitalització. Biblioteca de Catalunya

Fins l'any vinent!

 

Marga Losantos
Servei d'Accés i Obtenció de Documents

Comentaris

Fantàstic

És fantàstic veure la Biblioteca plena de gent a vessar! Sant Jordi és una meravella...