Menú superior





Ets a: Inici / El Blog de la BC / Peret encapsat


Right menu

Arxiu

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Etiquetes



Peret encapsat

A mig camí entre el pas de Peret per Eurovisión[i] ara just ha fet 50 anys (el 6 d’abril del 2024) amb el tema Canta y sé feliz i el desè aniversari de la seva mort[ii] (el proper 27 d’agost) us proposem fer un parcial i breu recorregut per l’obra de Pere Pubill Calaf (1935-2014), el rei de la rumba!

Peret va néixer a Mataró el 1935, però ben aviat es traslladà a viure a Barcelona, ben a prop de la Biblioteca de Catalunya, al carrer Salvador. I ben aviat també es dedicà al món de la música: amb 12 anys va formar el seu primer duo “Los hermanos Montenegro” amb una cosina.  Des d’aleshores va donar continuïtat a aquesta passió per la música i va fer arribar la rumba catalana, la rumba tal com ell l’entenia, la gaudia i la feia gaudir, arreu del món.

Podem dividir el recorregut musical de Peret en dues etapes: des dels inicis, anys 50, fins el 1982 moment en que decideix fer-se pastor evangèlic de l’Església de Filadèlfia; i a partir del 1992, quan reprèn carrera musical com a compositor i productor. Peret va enregistrar 27 discos entre vinils (fins el 1982), i CDs (a partir del 1992). I paral·lelament algunes d’aquestes edicions es van comercialitzar en format casset[iii].

Portades de les cassets editades per NOVOSON, PERFIL, DCD

Portades de les cassets editades per NOVOSON, PERFIL, DCD

A la BC tenim bona part d’aquesta producció (vinils[iv], CDs i cassets) però avui volem fer especial esment de les cassets: “Casset, del francès cassette, “capseta” [...] Les primeres cassets van ser produïdes per Philips l'any 1962, i van esdevenir ràpidament molt populars, atès que eren un sistema còmode i relativament econòmic de portar la música a tot arreu.[v]” Aquest suport va perdre protagonisme cap a la dècada dels 90, moment en què serà substituït pel disc compacte (CD). Peret va viure doncs el naixement i la quasi-desaparició d’aquest suport. I no parlem de desaparició definitiva perquè encara avui se segueix publicant en aquest suport, tot i que, com passa amb els altres suports físics sonors es tracta de quelcom minoritari, un vici o caprici per a col·leccionistes i nostàlgics.

Pensem en la casset com un suport econòmic i pràctic, a l’abast de tothom. Per contra, tenim el vinil, més bonic i de més qualitat, però més car i dificultós d’escoltar. Ara la majoria de nosaltres ja no tenim tocadiscos a casa, però és fàcil endevinar que anys enrere tampoc tothom n’hi tenia. Amb l’arribada de la casset, la música es popularitza i arriba a totes les capes socials. I a tots els espais de la casa i del barri! Les rumbes rumbetes venen més de gust d’escoltar i ballar amb d’altra gent i el carrer, els parcs o la platja són un lloc excel·lent per fer-ho!

Portades de les cassets editades per DIVUCSA

Portades de les cassets editades per DIVUCSA

Dit això, hem localitzat el Peret protagonista d’unes 20 cintes de casset publicades entre 1990 i 1999.

Les cintes  foren publicades per segells catalans principalment: Novoson, Divucsa, PDI, DCD o Perfil i recullen més de cent títols de cançons diferents, la majoria en castellà. Entre elles les que més sonen són: Don Toribio Carambola, La fiesta no es para feos, Voy, voy, El muerto vivo, La copa de vino, El lunar de María, Borriquito, Esclavo y amo, o Soy la rumba. Però també trobem temes en català: Volem pa amb oli, De cap a la palla, El forat o Estem fotuts. Els temes més repetits ho són sobretot en les cintes més primerenques i en els reculls a l’estil de “Lo mejor de...” o “Grandes éxitos”. En canvi hi ha treballs que recullen temes més minoritaris pel que fa a freqüència d’aparició a les cassetes: Que disparen flores, Como me gusta o Gitana hechicera.

Peret no fou autor de totes les cançons que popularitzà (sobretot els primers anys) però veiem com amb el pas del temps això canvia i va passant de només intèrpret a compositor i intèrpret.

De l’observació de les cassets també podem comentar que a la majoria d’elles no hi trobem les lletres de les cançons, intuïm que per un tema d’espai i/o d’economia i que podem trobar el nom d’en Peret de maneres tan diverses com Pedro Pubill, P. P. Calaf, Pedro Calaf, P. P. “Peret” o P. P. C.

Ens ha cridat l’atenció un acte de màrqueting de l’època que diu...

"Participe en nuestros sorteos periódicos. Si nos envía una postal de su población con todos sus datos [...] así como sus preferencias musicales recibirá una cassette de obsequio y un número que le permitirá participar en todos los sorteos que efectuemos. Recuerde, una postal de su población con sus datos y participará en nuestros "sorteos"

Sigui com sigui està clar que Peret fou un gran ambaixador de la rumba arreu del món, en castellà, però també en català i romaní. I el suport casset un gran invent per a aquesta empresa.

Portades de les cassets editades per PDI

Portades de les cassets editades per PDI

I tot plegat després de poquets dies que tanqui la Feria d’Abril de Barcelona d’enguany on des de una de les casetes es donava suport a la candidatura de la rumba catalana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.[vi]

Hem parlat en aquest article de part de les produccions discogràfiques de Peret que acull la Biblioteca de Catalunya i que ens proporciona el gaudi musical, però no oblidem que la Biblioteca acull també el fons de Ràdio Barcelona[vii] que ens permet escoltar-ne la veu en un àmbit no artístic, més de caire personal. Aquí en teniu una mostra:

→ Entrevista d’Inés Ballester (01-08-1982). TOP: 2397 RB-BO

→ Barcelona directo, amb Joan Castelló Rovira (26-03-86). TOP: 2717 RB-BO

→ I Musical Evangèlic a Barcelona, al Palau de Congresos de Montjuïc. Programa "Onda Libre" amb Federico Gallo (17-10-83). TOP: 3553 RB-BO

Tanquem aquí però... per si aquest text us ha deixat amb gana (ens agradaria que així fos!)... passejant Rambles avall aquest Sant Jordi vam topar amb el llibre El Gran Peret (Larousse, 2024[viii]) de Rogeli Herrero, membre de Los Manolos. Així que ja sabeu on continuar nodrint-vos sobre aquest gran artista que fou en Peret!

 

Lurdes Pujol Sabater
Unitat de Sonors i AV

--------------------------------------------------------------------

[i]  https://eurovision.tv/event/brighton-1974/participants

[ii] https://ca.wikipedia.org/wiki/Peret

[iii] Sistema compacte de cinta magnètica pregravada o per gravar, consistent en una caixa de plàstic que conté dos bobines en les quals va repartida la cinta, de manera que, quan gira el conjunt, la cinta s'enrotlla en una bobina i es desenrotlla de l'altra.

iv] Si us agrada el món vinil us recomanem la consulta d’Achilibook, recull de portades de vinils de rumba.

[v] https://ca.wikipedia.org/wiki/Casset

[vi] Suport de la XAL a la candidatura a la UNESCO de la rumba catalana  

[vii] Arxiu Històric de Radio Barcelona

[viii] El gran Peret

Comentaris

Cassets per viatjar

Quin bon recull de cassets! Recorden els llargs viatge amb música al cotxe. També fa goig sentir parlar en Peret, un personatge ple de bondat. Gràcies per fer-nos-el més proper!.

Bona selecció

Bona selecció per una discografia (o cassetografia?) de Peret en un suport tan emblemàtic. Olé!