Menú superior





Ets a: Inici / El Blog de la BC / Els llibres electrònics a la BC. Què, com i quan?


Right menu

Arxiu

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Etiquetes



Els llibres electrònics a la BC. Què, com i quan?

Fa uns anys per consultar qualsevol obra impresa havies de desplaçar-te a la biblioteca o centre on estava dipositada. La nova realitat digital i els dispositius mòbils però, han fet caure aquestes barreres geogràficotemporals. Avui dia és possible llegir gairebé qualsevol document on ens vingui de gust. Us podeu trobar que el senyor que aquest matí prenia un cafè al vostre costat estava llegint tranquil·lament la primera edició del Quixot en el seu dispositiu. Llegir una obra de 1605, al bar de tota la vida! I la noia que seu davant vostre al metro? Sembla que està consultant l’edició de 1887 del Canigó de Verdaguer.

El Ingenioso hidalgo don Quixote de la Mancha / compuesto por Miguel de Ceruantes Saauedra. En Madrid : por Iuan de la Cuesta ..., 1605 (Cerv. Vitr. I-4)

Però no tan sols podem consultar les grans obres de la literatura lliures de drets i per tant, en domini públic; gràcies als recursos subscrits de forma individual i conjunta amb el CBUC (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya), és possible accedir a la literatura científica més puntera dels últims temps, que no es troba en la vostra llibreria habitual.

En aquest apunt us parlarem dels llibres electrònics que es troben a l’apartat de l’e-Cercador del nostre web.

Abans de començar, ens assegurarem que ja coneixeu l’apartat Fons Digitalitzats de la BC. Si no és així, ara és un bon moment per donar-hi un cop d’ull. En aquest apartat podeu descarregar i visualitzar els llibres en domini públic de la BC digitalitzats per Google Books (Llibres de la BC a Google Llibres). La majoria d’aquests es descarreguen en PDF, i n’hi ha que també ho fan en format EPUB.

Aquests llibres es consulten des de qualsevol terminal amb accés a Internet; no cal disposar del carnet de la BC i es llegeixen bé en qualsevol lector de PDF o lector de llibres electrònics compatibles amb PDF o EPUB.

La resta de documents digitalitzats disponibles en  l’apartat Fons digitalitzats també es poden visualitzar i descarregar lliurement, principalment en format JPEG i PDF.

e-Cercador. Portals de llibres electrònics

Entre les bases de dades de lliure accés, destaca el Project Gutenberg i les grans Biblioteques Digitals com ara Europeana i la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

En les bases de dades subscrites, a més de revistes i articles científics, també és possible consultar i descarregar llibres electrònics que us ajudaran en la vostra recerca.

Per accedir a aquests documents és imprescindible identificar-se prèviament amb el carnet de la BC. Cal fer-ho des de l’última opció de l’e-Cercador: Connecta't des de casa. Les principals bases de dades subscrites que inclouen llibres electrònics són set: Ebook Collection (Ebscohost); Ebrary; Gale Virtual Reference Library; Lecture Notes in Computer Science - SpringerLink (MetaPress); Myilibrary; SpringerLink e-books i Science Direct (Elsevier).

La temàtica d’Ebrary, Myilibrary i SpringerLink és multidisciplinar, la de Gale Virtual Library, Lecture Notes en Computer Science i Science Direct és científica, i la d’Ebook Collection es limita a les humanitats i les ciències socials.

En la majoria d’aquestes bases de dades podeu fer la descàrrega dels llibres per capítols o parts en format PDF i visualitzar-los en pantalla i en qualsevol lector de PDF, com ara PDA i lectors de llibres electrònics.

Les bases de dades Ebook Collection (Ebscohost) i Ebrary deixen, a més, tenir els llibres en préstec algunes hores o dies. És necessari instal·lar l’Adobe Digital Editions, i la descàrrega es realitza en format EPUB amb DRM. Cal visualitzar-los a l’ordinador o en dispositius compatibles amb Adobe Digital Editions.

Si voleu llegir amb comoditat algun llibre electrònic, demaneu en préstec el dispositiu Kindle i descarregueu-ne el contingut que necessiteu (amb excepció de documents EPUB amb DRM que no són compatibles). També us recomanem el programa CALIBRE per a modificar formats que siguin compatibles amb els vostres dispositius.

Recentment hem activat una nova pestanya a l’e-Cercador, Cercar un llibre electrònic, que us indicarà si el títol que cerqueu és accessible a través de la BC.

e-Cercador. Cercar un llibre electrònic

Ara sembla que per fi arriba la calor, i amb les vacances i el bon temps, venen més ganes de llegir a l’aire lliure. Us animem que feu ús d’aquest servei allà on us vingui de gust!

 

Salomé Cerezuela
Servei d'Accés i Obtenció de Documents 

Comentaris

Llibres electrònics

Molt bon treball Salomé, a veure si ara fem servir més els llibres electrònics

I quants!

Molt interessant! I no sabia que hi havia tants títols en format electrònic.