Menu más alto





Estás en: Inicio / El Blog de la BC / El nou RDA Toolkit: canvis respecte l'original


Right menu

Archivo

Lu Ma Mi Ju Vi Do
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Etiquetas



El nou RDA Toolkit: canvis respecte l'original

El maig de l’any 2023, l’RDA Board va determinar la necessitat d’establir una data definitiva de substitució completa de l’RDA Toolkit original, i l’RDA Steering Committee va aprovar que el maig de 2026 s’iniciï un compte enrere que acabarà el maig de 2027, amb la supressió definitiva de l’accés en línia al Toolkit original.

Això farà que el nou Toolkit (Official RDA Toolkit) sigui l’únic accessible a partir d’aquesta data.

Veiem quines són les diferències més notables que presenta.

 

Per començar, a la part superior de la pantalla hi ha una barra de color blau marí des de la qual s’accedeix a les opcions del perfil. Es tracta de desplegables que activarem en situar el cursor damunt de la opció desitjada.

Entre els més importants hi trobarem el desplegable Ajuda, on podem anar sempre que necessitem informació sobre el funcionament del Toolkit, i el desplegable de llengua, que ens permet triar tant la llengua del lloc web com la llengua d’RDA de manera independent.

Des d’aquesta barra també hi ha la possibilitat de carregar documents propis, crear notes i establir marcadors de les pàgines preferides del mateix Toolkit, així com un enllaç al Toolkit original, que serà operatiu fins el 2027.

Immediatament a sota, en color blau més clar, hi ha les pestanyes amb el contingut del Toolkit. Es tracta també de menús desplegables. Aquí és on s’evidencien les diferències més notables amb el Toolkit original.

En primer lloc, al nou Toolkit no hi ha taula de continguts. La primera pestanya permet accedir a la pàgina per a cadascuna de les Entitats RDA. I al final de cadascuna de les pàgines hi trobarem la llista amb els enllaços a cadascun dels Elements. Uns i altres formen el conjunt de les instruccions que componen RDA.

Aquesta organització no està basada en les relacions entre les entitats, ni segons les tasques de l’usuari, sinó que cada Entitat RDA té la seva pròpia pàgina i cada Element també (el total depassa les 3000 pàgines).

Els Elements són unívocs, cadascun descriu només una entitat, i son de dos tipus: elements d’atribut (que són les característiques d’una entitat) i elements de relació (que relacionen dues Entitats RDA). La definició de cada Element es troba a l’RDA Registry, s’hi pot accedir a través de l’IRI que encapçala la pàgina de cada Element.

Per cercar un element, es pot utilitzar el quadre de cerca de la part superior dreta de la pàgina, o bé anar directament al Glossari, que es troba al quart botó desplegable anomenat Recursos. Aquest desplegable també dona accés al Toolkit original (mentre es mantingui a la xarxa), a les Regles angloamericanes de catalogació i als esquemes de codificació de vocabulari. Aquests esquemes proveeixen valors per als Elements RDA associats, procedents de l’RDA Registry.

Amb tot això, la numeració de les instruccions desapareix completament, de manera que l’aparença ja no és jeràrquica; les referències a parts concretes de les instruccions son accessibles a través d’enllaços i números de citació que apareixen en seleccionar el text. La majoria d’instruccions passen a anomenar-se opcions, i desapareixen les excepcions, les alternatives i les instruccions opcionals miscel·lànies.

D’altra banda, en el nou Toolkit les instruccions es troben separades de les orientacions. Aquestes es troben a la segona pestanya desplegable, i cobreixen la informació preexistent, els conceptes nous i les instruccions que fan referència a més d’un element.

També s’han produït canvis estilístics, per exemple, les instruccions han estat reescrites, per tal d’augmentar-ne la compatibilitat amb aplicacions de dades enllaçades, fer-les més identificables pels sistemes informàtics per tal de facilitar-ne la traducció, generalitzar-les sempre que sigui possible per tal de fer-les menys centrades en el món anglosaxó i sobretot per aconseguir el màxim possible de consistència.

Una altra diferència important és que les opcions, condicions i excepcions es presenten en forma d’arbre de decisió, d’una manera més visual que al Toolkit original. A més a més, les polítiques d’institucions concretes, es poden visualitzar contextualitzades dins de les instruccions. La tercera pestanya desplegable permet accedir a les polítiques de diferents institucions, ara per ara les biblioteques nacionals dels països anglosaxons.

A banda de tot això, el nou RDA Toolkit permet la creació de Perfils d’aplicació. La seva finalitat és especificar quins elements d’RDA (n’existeixen més de 3500) han de ser inclosos obligatòriament en la descripció d’un recurs, quins ho han de ser si són aplicables i quins són recomanats o opcionals. Podeu trobar-ne més informació a l’article d’Ida Conesa Què és un Perfil d’Aplicació? publicat anteriorment en aquest mateix blog.

Des del Servei de Normalització Bibliogràfica estem elaborant la traducció del nou RDA Toolkit, per tal que la comunitat bibliotecària pugui tenir-lo disponible en català al més aviat possible.

Joan Saez
Servei de Normalització Bibliogràfica

Comentarios