Menu más alto





Estás en: Inicio / El Blog de la BC / Deu anys de CANTIC


Right menu

Archivo

Lu Ma Mi Ju Vi Do
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Etiquetas



Deu anys de CANTIC

Logo CANTIC

 

Aquest mes de juliol CANTIC compleix 10 anys. El CANTIC és el Catàleg d’autoritats de noms i títols de Catalunya, cooperatiu, coordinat per la Biblioteca de Catalunya, que conté els registres d'autoritat de nom, nom-títol i títol dels registres bibliogràfics del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), gestionat pel Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC).

En aquests deu anys, el CANTIC ha crescut, s’ha anat consolidant i alhora s’ha convertit en un catàleg  de referència per a les autoritats catalanes.

L’origen del CANTIC es remunta a l’any 2002, quan la Comissió Assessora de Catalogació,[1] conscient de la necessitat d’un catàleg d’autoritats, va decidir constituir la Subcomissió Tècnica per a l'Elaboració dels Requeriments i Funcionalitats de la Llista d'Autoritats de Catalunya. En l’informe redactat per aquesta Subcomissió, es va acordar crear el catàleg d’autoritats de Catalunya, amb l’objectiu de normalitzar els punts d’accés dels catàlegs bibliogràfics, millorar la comunicació entre els diferents catàlegs i, sobretot, afavorir la cerca i la recuperació de la informació[2].

En base a això, es van iniciar els treballs que portaren com a resultat l’inici del CANTIC, el juliol de 2007.

Durant aquest primer any, es realitzà una prova pilot que va servir per avaluar el treball fet i els resultats aconseguits. Les institucions implicades van ser la Biblioteca de Catalunya, l’oficina del CSUC i les biblioteques universitàries del CCUC. Els primers registres d’autoritat validats van ser els de noms personals d’autors catalans seleccionats per la Biblioteca de Catalunya i els noms d’entitats corporatives de les universitats del CCUC, realitzats seguint les Regles angloamericanes de catalogació, 2a edició (AACR2), amb el sistema de biblioteques VTLS i el format de codificació CATMARC. Aquests primers registres CANTIC només podien ser visualitzats pels catalogadors del CCUC, ja que encara no s’havia desenvolupat l’aplicació web actual.

Registre d’autoritat CANTIC de Joan Maragall, un dels primers registres d’autoritat CANTIC creats per la Biblioteca de Catalunya

Registre d’autoritat CANTIC de Joan Maragall, un dels primers registres d’autoritat CANTIC creats per la Biblioteca de Catalunya

La valoració positiva d’aquesta fase pilot va portar a continuar desenvolupant el projecte CANTIC, i així, durant tot l’any 2008, es van seguir realitzant actuacions per crear nous registres CANTIC: la Biblioteca de Catalunya en va crear  d’autoritat de nom personal procedents de la catalogació corrent, registres significatius d’àmbit català com papes, sants, filòsofs clàssics i registres de nom d’entitat d’organismes de l’administració de la  Generalitat de Catalunya; les biblioteques universitàries del CCUC van crear registres dels seus professors universitaris i l’oficina del CSUC (Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya) va crear registres a partir del seu control d’autoritats diari. Va ser durant aquest any 2008 que es va canviar de sistema, de VTLS a Millennium, i de format, de CATMARC a MARC 21. A més, des del mes de febrer de 2009 es va donar la possibilitat de visualitzar els registres d’autoritat CANTIC a través del portal[3] que es pot consultar al web de la Biblioteca de Catalunya.

Base de dades CANTIC disponible al web de la BC

Base de dades CANTIC disponible al web de la BC

Durant els següents anys es continuen les actuacions realitzades, se n’inicien de noves (com per exemple la creació de registres d’autoritat de noms geogràfics jurisdiccionals o de noms d’entitats corporatives), i s’incrementa el nombre d’institucions participants en el projecte.

L’any 2014 es va iniciar la creació de registres de títols preferits de lleis i tractats, obres de música clàssica, sagrades escriptures, pel·lícules cinematogràfiques i programes de ràdio i televisió, i aquest any 2017 s’ha iniciat la creació dels de títols de col·leccions, títols preferits i títols de les entrades de nom-títol de qualsevol casuística.

Des de finals del 2016, i sobretot des dels primers mesos del 2017, el CANTIC ha experimentat un nou canvi: hem passat a construir els punts d’accés amb RDA, la nova norma de catalogació que ha substituït les Regles angloamericanes de catalogació, 2a edició (AACR2).

Exemple de registre d’autoritat CANTIC en RDA

Exemple de registre d’autoritat CANTIC en RDA

La projecció internacional de CANTIC queda palesa amb la participació en dos  projectes: VIAF (Virtual International Authority File)[4], gestionat per OCLC (Online Computer Librray Center), que uneix els diferents catàlegs d’autoritat nacionals en un únic catàleg d’autoritats virtual; i CERL Thesaurus[5], gestionat pel Consortium of European Research Libraries, que conté dades sobre noms de lloc, entitats, impressors i autors compresos entre el 1450 i el 1830.

Registre d’autoritat CANTIC de Joan Maragall a VIAF

Registre d’autoritat CANTIC de Joan Maragall a VIAF

Com a catàleg d’autoritats de referència per a les autoritats catalanes, CANTIC dona un tracte especial a les autoritats de nom i títol vinculades a la cultura catalana, que reben un treball d’autoritat complet. En molts casos, des del registre d’autoritat CANTIC es dona accés a la informació de l’Enciclopèdia (Enciclopèdia Catalana SAU) mitjançant un enllaç. Així mateix, des de la Viquipèdia els autors d’àmbit català tenen un enllaç al final de cada article al seu registre d’autoritat CANTIC, junt amb els enllaços a altres catàlegs d’autoritat d’arreu del món, tal com es pot veure en l’exemple de l’entrada de Joan Maragall. En canvi, les autoritats d’àmbit estatal o internacional són establertes a partir de catàlegs d’autoritats de referència.

Enllaç de la Viquipèdia al registre d’autoritat CANTIC de Joan Maragall

Enllaç de la Viquipèdia al registre d’autoritat CANTIC de Joan Maragall

Actualment el CANTIC conté 202.136 registres d'autoritat corresponents a noms de persones i de famílies, noms d’entitats corporatives, noms de congrés, títols preferits, combinacions de nom-títol preferit i geogràfics jurisdiccionals. Tot això ha estat possible gràcies a la cooperació de totes les institucions participants en el projecte, que a dia d’avui són:

 Ateneu Barcelonès
 Arxiu Provincial de l'Escola Pia de Catalunya
 Biblioteca de Catalunya
 Casa Àsia
 Centre de Documentació VINSEUM (CDV)
 Centre de Lectura (Reus)
 Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
 Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya  
 Filmoteca de Catalunya  
 Il·lustre Col·legis d'Advocats de Barcelona  
 Museu d’Art Contemporani de Barcelona  
 Museu Nacional d'Art de Catalunya  
 Parlament de Catalunya
 Universitat Autònoma de Barcelona
 Universitat de Barcelona
 Universitat de Girona
 Universitat de Lleida
 Universitat de València
 Universitat de Vic
 Universitat Jaume I
 Universitat Oberta de Catalunya
 Universitat Politècnica de Catalunya
 Universitat Pompeu Fabra
 Universitat Ramon Llull
 Universitat Rovira i Virgili

Aquesta cooperació ha estat clau, ja que sumar esforços i recursos ha permès construir aquesta eina fonamental per donar veu a les autoritats catalanes i normalitzar-les en tots els catàlegs tant catalans com de fora de Catalunya, amb la coordinació de la Biblioteca de Catalunya, que des del Servei de Normalització Bibliogràfica s’encarrega de donar formació i suport a totes les institucions participants i vetlla per la qualitat dels registres d’autoritat creats.

Des del seu inici ja fa deu anys fins avui, el CANTIC ha sofert molts canvis: de format (de CATMARC a MARC 21), de sistema (de VTLS a Millennium) i de normes de catalogació (d’AACR2 a RDA) i ha anat creixent, evolucionant i millorant. Però tot i aquests canvis, l’objectiu inicial segueix vigent: elaborar de forma cooperativa els punts d’accés d’autors personals, entitats i títols d’àmbit català per afavorir-ne l’intercanvi, tant a nivell nacional (tots els centres participants del CCUC) com a nivell internacional (VIAF, CERL Thesaurus)

Sens dubte, cap de les institucions participants hauria pogut, per si mateixa, elaborar un recurs d’aquesta magnitud i un cop més la cooperació i l’esforç d’enteniment ha donat el seu fruit.

Per molts anys!!!

Paz Caldentey
Servei de Normalització Bibliogràfica

[1] La Comissió Assessora de Catalogació, creada el 20 de novembre de 1998, és l’ òrgan consultiu de la Biblioteca de Catalunya en matèria de catalogació. Les seves funcions són: estudiar l’adaptació de la normativa catalogràfica internacional al sistema bibliotecari de Catalunya; proposar l’ordre de prioritats en l'adaptació d'aquesta normativa; coordinar les actuacions de les entitats representades en entorns bibliotecaris de fora de Catalunya. Per tal d’acomplir les seves funcions, la Comissió crea subcomissions tècniques.

[2] Subcomissió Tècnica per a l’Elaboració dels Requeriments i Funcionalitats de la Llista d’Autoritats de Catalunya. Informe per a la creació de la llista d'autoritats de Catalunya de noms i títols: requeriments i funcionalitat. Barcelona: Biblioteca de Catalunya, 2004

[3] Càntic, web oficial [consulta el 20 de juny de 2017]

[4] VIAF, web oficial

[5] CERL Thesaurus, web oficial

Comentarios