Patrimoni

d'Editors i Editats de Catalunya

Cruzet, Josep Maria, 1903-1962


(Actualització 16/05/2024)

Josep Maria Cruzet (Barcelona 1903-1962) fou, juntament amb Manuel Borràs de Quadras, soci d’Antoni López i Llausàs en la fundació de la Llibreria Catalònia i de l’editorial amb el mateix nom. Després de la guerra, l’any 1943, havent rebatejat l’establiment com a Casa del Libro, va aconseguir els drets per publicar les obres completes de Verdaguer. Aquest fou l’inici de l’Editorial Selecta, la primera editorial que publicà en català durant la postguerra, apropant al públic autors clàssics, contemporanis, locals i estrangers.

Va ser un dels responsables de la instauració de la Festa de les Lletres Catalanes durant la Diada de Santa Llúcia, el 13 de desembre, celebrada per primera vegada l’any 1951. Durant aquestes festes Cruzet pretenia revifar la literatura en català a través del lliurament de diversos premis literaris orientats a diferents gèneres, els quals encara es celebren en l’actualitat. Destaquen d’aquesta festa, els premis Joanot Martorell de novel·la, l’Óssa Menor de poesia o el Víctor Català de contes. Altres iniciatives per promoure la literatura catalana van ser la publicació de butlletins periòdics o la celebració de presentacions literàries a la Llibreria Catalònia.

A més a més, cal destacar la intervenció de Cruzet en la creació de la Biblioteca Biogràfica Catalana el 1950 i l’Enciclopèdia Catalana el 1955. A més a més, també fundà l’editorial Aedos com a complement de la Selecta i col·laborà en la publicació de l’obra de Josep Pla fins al dia de la seva sobtada mort. Posteriorment, la seva tasca fou rellevada per la seva dona, la qual posà especial dedicació en l’activitat de l’editorial Aedos.

Viquipèdia

Fons Josep Maria Cruzet a la Biblioteca de Catalunya