Patrimoni

d'Editors i Editats de Catalunya

Capmany, Maria Aurèlia, 1918-1991


(Actualització 16/05/2024)

Maria Aurèlia Capmany i Farnés (Barcelona, 1918-1991). Novel·lista, dramaturga, assagista i política. Néta de l’escriptor i folklorista Sebastià Farnés i filla del també folklorista Aureli Capmany. Es llicencià en Filosofia a la Universitat de Barcelona. La seva obra inclou, a més de novel·les i obres de teatre, llibres d’assaig, contes infantils, traduccions del francès i de l’italià, articles de premsa, i guions per a còmics, ràdio i televisió. Destacà com a activista cultural i feminista. Participà i milità en l’antifranquisme, el socialisme i el catalanisme. Juntament amb Ricard Salvat, fundà l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual. Fou regidora de l’Ajuntament de Barcelona i membre de la Diputació de Barcelona.

Betúlia, Feliçment, jo sóc una dona, El gust de la pols, Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya o Mala memòria són només alguns dels títols de la seva extensa obra literària.

Entre d’altres guardons, rebé el Premi Joanot Martorell, el 1948, amb El cel no és transparent i el Premi Sant Jordi de novel·la, el 1968, amb Un lloc entre els morts. El 1982 fou distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Viquipèdia

Llegat Vidal-Capmany a la Universitat Rovira i Virgili

Fons especial Maria Aurèlia Capmany a la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany de Sant Boi de Llobregat

Fundació Maria Aurèlia Capmany