La mirada a aquests primers cent anys d’història de la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya ha permès valorar-ne els inicis i, tanmateix, replantejar-se el present per enfocar el futur. Va començar com a centre per a l’estudi científic de la música, esdevenint el bressol de la musicologia en el nostre país, amb la comesa de recuperar el patrimoni musical català i espanyol; patrimoni que romania desconegut, disgregat i en molts casos desemparat. La iniciativa de Felip Pedrell l’any 1917 va permetre estudiar, publicar i donar a conèixer aquest repertori musical, de gran qualitat i a l’alçada de les grans obres i dels grans mestres de la música.
Així va ser com aparegueren els volums dedicats a Joan Brudieu, Joan P. Pujol, Joan B. Cabanilles i Domènec Terradelles. Però, evidentment, restaven moltes més obres i autors per ser coneguts i escoltats: si podíem delectar-nos amb la Messe de Nostre Dame de Guillaume de Machaut també teníem la necessitat de fer-ho amb la Missa de Barcelona.
El volum de música que custodiem és extraordinari. Estimem els nostres compositors, els desapareguts i els presents -que no deixen de lluitar per fer sentir la seva veu, la seva obra-. Són únics, originals, fonamentals i necessaris. També els acompanyen tots aquells que han incidit en la música i el seu estudi, enlairant-la i engrandint-la: musicòlegs, intèrprets, crítics, editors, discogràfiques, ballarins, pedagogs...
La Secció de Música ha esdevingut una obra orquestrada pels seus diferents responsables, els conservadors-directors Higini Anglès i Josep M. Llorens, i els bibliotecaris Robert Gerhard i Joana Crespí, que han aportat, tots plegats, eines, projectes i treballs notables.
Com a obra orquestrada ha avançat a tempos diversos, començant per l’ad libitum -al gust dels artífexs quan estava tot per fer-; passant per dinàmiques més o menys encertades -a tempo, vivace, moderato, allegro ma non troppo- però indiscutiblement preuades i beneficioses; fins arribar a aquest 2017, amb un presto -quasi prestissimo per poder abastar el treball ingent-, sempre encarat amb un entusiasme renovat.
L’exposició és una mostra cronològica d’aquests tempos a través dels seus protagonistes i de la selecció de publicacions, activitats i documents procedents de fons personals, que evidencien els reiterats da capo -des del principi- que han traçat el camí a seguir.
Aquest centenari avala tant la tasca i la dedicació dels professionals de la Secció de Música al llarg dels anys, com la confiança i el suport de tots aquells que hi han dipositat obres, fons i col·leccions, als qui dediquem el més sincer agraïment.