Menú superior





Ets a: Inici / El Blog de la BC / L’Arxiu sonor de Ràdio Barcelona II: la discoteca


Right menu

Arxiu

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Etiquetes



L’Arxiu sonor de Ràdio Barcelona II: la discoteca

L’arxiu sonor que Ràdio Barcelona va cedir en dipòsit a la Biblioteca de Catalunya el 1993 estava format per dues seccions: l'Arxiu sonor i la discoteca. En un apunt anterior es va descriure l’Archimag. Ara parlem de la Discoteca, que a partir de la seva incorporació a la Biblioteca es comença a catalogar al catàleg general.

 

La Discoteca

La col·lecció de discos provinents del fons de Ràdio Barcelona està formada per uns 92.000 enregistraments: 12.000 en discos de 78 rpm i 80.000 en suport vinil. La col·lecció abraça una diversitat de gèneres molt àmplia (música clàssica, jazz, sarsueles, pop-rock, música folklòrica i tradicional, bandes sonores de pel·lícules i musicals, etc.). El fons es va anar bastint primordialment amb les donacions que feien les cases discogràfiques per tal de ser radiades amb finalitats promocionals, tot i que també es feien algunes adquisicions puntuals.

Diversos estils i gèneres musicals de la col·lecció de Ràdio Barcelona

També hi trobem una col·lecció de 2.000 discos d’importació de música electrònica. El seu estat de conservació és força acceptable tot i que, degut a l'ús intensiu que se'n feia, podem trobar sovint el “fregit” característic dels discos de pedra o vinil.

Mostra de discos de música electrònica procedents de Ràdio Barcelona

A tall d'anècdota podem esmentar que el pas de la censura va deixar ben marcada la seva empremta en aquest fons. No és infreqüent trobar indicacions manuscrites a les cobertes dels discos amb missatges com ara “no radiable” o “no autorizado” que indicaven que aquella composició no era apta per a la seva difusió, sovint pel seu contingut polític o perquè suposadament atemptaven contra la moral de l'època. També es poden trobar discos als quals se'ls ha adherit un tros de cinta adhesiva per sobre dels solcs de vinil per impedir-ne la reproducció.

  

Imatge de fitxes de contingut censurat

D'aquest fons, tots els discos antics o “de pedra”, i els vinils de la col·lecció de música electrònica ja s'han incorporat al catàleg de la BC. Està pendent de catalogar la resta del fons en vinil. Tot i això, per poder localitzar un disc o una composició determinada podem recórrer als fitxers manuals. Els responsables de la discoteca de Ràdio Barcelona van anar creant uns catàlegs alfabètics molt complets, en fitxes mecanografiades, dividits per artistes, títols de peces musicals o temàtics. Aquests fitxers formen part de la cessió feta a la Generalitat i es troben actualment a les dependències del carrer Hospital.

 

Imatge del fitxer manual

 

Moisès Lanau i Aniés
Servei d’Accés i Obtenció de Documents

Comentaris

Gardel, Gardel

Molt interessant!!! Sempre se n'aprenen coses.
I pels que no la coneixeu, us recomano de cercar la lletra prohibida de "Esta noche me emborracho"