L’editorial Gustavo Gili va ser creada a Barcelona l’any 1902. L’empresa ha desenvolupat al llarg de la seva trajectòria un paper molt actiu en el món de l’edició. Ha dut a terme projectes editorials molt renovadors en el camp del llibre tècnic i artístic i s’ha posicionat a nivell internacional des dels seus inicis.
+ informationFons editorial Gustavo Gili a la Biblioteca de Catalunya
Fons ingressat a la BC l'any 2014 per donació de la família. Conté més de 180.000 documents produïts entre 1902 i 1998. La documentació, molt completa, consta bàsicament de cartes enviades, còpies de cartes trameses, factures, contractes, projectes editorials, pressupostos, etc.
Catàlegs d'editors de la col·lecció Bergnes de las Casas (Biblioteca de Catalunya)
Més informació i documentació sobre l'obra produïda
Catàlegs d'editors de Catalunya fins 1939 (Biblioteca de Catalunya)
Exposició Editorial Gustavo Gili, l'excel·lència de l'editor (Biblioteca de Catalunya)
Gustavo Gili. Una historia (1902-2012)
Llanas, Manuel. L'Edició a Catalunya. Segle XX (fins a 1939). Barcelona: Gremi d'Editors de Catalunya, 2005.
El Departament de Cultura rep el fons de l'editorial Gustavo Gili
L’editorial Gustavo Gili va ser creada a Barcelona l’any 1902. L’empresa ha desenvolupat al llarg de la seva trajectòria un paper molt actiu en el món de l’edició. Ha dut a terme projectes editorials molt renovadors en el camp del llibre tècnic i artístic i s’ha posicionat a nivell internacional des dels seus inicis.
Des de 1960 i fins al 2015 ha estat ubicada al carrer Rosselló, en un edifici projectat per Joaquim Gili i Francesc Bassó, que va rebre el premi FAD l’any 1961.
L’empresa familiar ha estat liderada per quatre generacions: Gustau Gili i Roig, Gustau Gili Esteve, Gustau Gili Torra i actualment els germans Gili Galfetti.
És una editorial capdavantera en el camp de l’art tant a nivell nacional com internacional.
Si bé l'editorial Gustavo Gili va començar publicant una gran diversitat de temes que reunien grans autors literaris com Joan Maragall, Ruydard Kipling o Narcís Oller, la tendència va ser publicar obres de disseny, temàtica en la qual va esdevenir capdavantera.
Des dels seus inicis aquesta editorial comptà amb la col·laboració de pintors i il·lustradors destacats.
Il·lustració de Enric C. Ricart a Calderón de la Barca, Pedro. La Vida es sueño: drama en tres jornadas. Barcelona: Gustavo Gili, 1933.
Il·lustració de Josep de Togores a Calderon de la Barca, Pedro. El Alcalde de Zalamea: drama en tres jornadas. Barcelona: Gustavo Gili, 1933.
Il·lustració de Xavier Nogués a Alarcón, Pedro Antonio de. El Sombrero de tres picos. Barcelona: Gustavo Gili, 1934.
Les col·leccions inicialment versen sobre obres literàries. Posteriorment se centren en el disseny i l'arquitectura i també s'especialitzen en altres disciplines.
Índex i primera pàgina del catàleg corresponent a l'any 1925, on se citen algunes col·leccions.
La revista 2G d'arquitectura, publicada en castellà i anglès des de 1997, és l'única revista que trobem en el seu catàleg.
L’editorial va publicar l’obra completa de Joan Maragall, just després de la seva mort per encàrrec de la vídua i els fills. El fons de la BC conserva la correspondència entre Clara Noble i l'editorial.
Aquesta novel·la sentimental de finals del XVIII va tenir un èxit notable al XIX i fins del XX. L'editorial Gustavo Gili en va fer una edició de luxe amb il·lustracions d’Opisso.
L'obra de Casares, de gran transcendència en la llengua espanyola, es basà en els models anglès i francès, Thesaurus de Peter Mark Roget i el "Boissière".
Gili Roig, Gustavo. Bosquejo de una política del libro Barcelona: Gustavo Gili, 1944.
Obra essencial per la política del llibre i que a la vegada mostra els nombrosos contactes amb què comptà l’editor.
El catàleg oferia edicions de clàssics castellans, publicats amb gran cura en el disseny.
Obra il·lustrada per Picasso, col·laborador de l’editorial i amic de Gustau Gili i Esteve.