Editorial creada l'any 1926 sota el mecenatge de Francesc Cambó. Orientada a la publicació d'obres de caràcter humanístic. Destaquen les col·leccions Fundació Bernat Metge i Clàssics de tots els temps.
+ informationEl fons de l'Editorial Alpha fou donat per la Fundació Institut Cambó a la Biblioteca de Catalunya l'any 2017. Actualment es troba en procés d'ordenació i descripció.
Franquesa, Montserrat. La Fundació Bernat Metge, una obra de país (1923-1938). Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2013. (Textos i estudis de cultura catalana; 181).
Llanas, Manuel. L'Edició a Catalunya. Segle XX (1939-1975). Barcelona: Gremi d'Editors de Catalunya, 2005.
Llanas, Manuel. L'Edició a Catalunya.Segle XX (fins a 1939). Barcelona: Gremi d'Editors de Catalunya, 2005.
Vidal i Jansà, Mercè. Teoria i crítica en el Noucentisme: Joaquim Folch i Torres. [Barcelona]: Abadia de Montserrat, 1991.
Editorial creada l'any 1926 sota el mecenatge de Francesc Cambó. Orientada a la publicació d'obres de caràcter humanístic. Destaquen les col·leccions Fundació Bernat Metge i Clàssics de tots els temps.
Francesc Cambó va ser el creador i mecenes de l’Editorial Alpha, orientada a la temàtica religiosa, literària, històrica i artística. Fundada l’any 1926 amb l’objectiu d’impulsar dues col·leccions (Fundació Bíblica Catalana i Monumenta Cataloniae) acollí més endavant les edicions de la Fundació Bernat Metge, projecte iniciat l’any 1922 també sota el patrocini de Francesc Cambó, i creà la Biblioteca Hebraico-Catalana, que només publicà tres títols, o Clàssics de tots els temps, iniciada als anys quaranta, entre altres.
L’any 1999 es crea l’Institut Cambó amb l’objectiu de continuar les iniciatives culturals endegades per Francesc Cambó i a partir d’aleshores dirigeix l’activitat Editorial d’Alpha. Entre les seves col·leccions destaca la Fundació Bernat Metge, dedicada a la traducció catalana dels autors clàssics grecs i llatins, amb més de quatre-cents números publicats entre les diferents sèries. Una col·lecció de prestigi, només interrompuda entre el 1939 i 1946, i reconeguda més enllà del territori català.
L'Editorial Alpha, comptà amb la col·laboració dels més eminents i reputats especialistes com ara Joaquim Balcells, Joan Estelrich, Josep Pijoan, Carles Riba, Josep Maria de Sagarra o Ferran Soldevila. Publicà diverses col·leccions, algunes d’elles, malgrat tenir una gran qualitat literària i informativa, no van tenir gaire fortuna, en canvi, la Fundació Bernat Metge i Clàssics de tots els temps segueixen un llarg recorregut de publicacions amb gran èxit.
Gran part dels autors i de les obres de l'Editorial Alpha provenen del món clàssic i en aquest sentit tenen un paper fonamental i extraordinàriament rellevant els traductors.
L'Editorial Alpha va iniciar-se al 1926 impulsant dues col·leccions, la Fundació Bíblica Catalana i la Monumenta Cataloniae. Amb el temps va anar adquirint tres col·leccions més, la Fundació Bernat Metge, Biblioteca hebraico-catalana i Clàssics de tots els temps. L'objectiu d'aquestes col·leccions és donar a conèixer l'art, la història, la literatura i la religió al territori català.
L'Editorial Alpha va destacar per la seva orientació a la temàtica religiosa, literària, històrica i artística. Per això, de cada col·lecció s'ha escollit una obra a títol d'exemple. Destaquen les traduccions, pel seu alt valor literari i filològic.
Ibn Zabara, Joseph Ben Meir. Llibre d'ensenyaments delectables : Sèfer xaaixuïm / traducció amb introducció i notes d'Ignaci González-Llubera. Barcelona: Alpha, 1931.
Milton, John. El Paradís perdut / traducció i notes per Josep Maria Boix i Selva. Barcelona: Alpha, 1953.
Lucretius Carus, Titus. De la natura I / text i traducció de Joaquim Balcells. Barcelona: Editorial Catalana: Fundació Bernat Metge, 1923-1928.
Lagrange, Marie-Joseph. Sinopsi Evangèlica / Text grec de Marie-Joseph Lagrange, versió catalana i notes de Lluís Carreras i Josep Maria Llovera. Barcelona: Alpha, 1927.
Duran i Sanpere, Agustí. Els retaules de pedra dels segles XIV i XV (volum II). Barcelona: Alpha, 1932.