Menu más alto





Estás en: Home / Catálogos / Catálogos de la BC / Buscar colecciones


Menu de la izquierda



Fondo histórico del Hospital de la Santa Creu

Biblioteca de Catalunya - Fundación Privada del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Fechas: 1438, abril 2. Barcelona

Título: Testament de Guillem Sapera, ciutadà de Barcelona

Origen: Testament de Guillem Sapera, ciutadà de Barcelona, fill de Guillem Sapera, de Vilafranca del Penedès, i de la difunta Joana; inclou un llegat de 100 s. a favor de l'Hospital de la Santa Creu; hereus: els fills que li naixeran i, com a hereva usufructuària, la seva muller Isabel; si no té descendència i lsabel contreu un altre matrimoni, reparteix els béns entre el pare, Guillem, un germà, Lluís, i un nebot, Joan Molgosa, o, en última instància, entre la fundació de misses en una capella del vas familiar a framenors de Vilafranca i Melcior Sapera. Publicat el 16 de març de 1440; còpia del 30 d'octubre de 1442.

Nivel de clasificación: Patrimoni: Herències i llegats

Nombre del Notario: Joan Reniu, notari públic de Barcelona. Joan Ginebret, ídem (publicació). Narcís Bertran, notari per tots els dominis de la Corona (còpia)

Observaciones: Preàmbul del testament: "Com lo cors de l'hom sia compost de alaments qui senpre·n [?] contrariegen, cové que lo cors de l'hom se ha a disolra per natura, per ço cada hu deu cogitar en haver memòria del pessat e ordonar en lo present e provehir en lo sdevenidor, com, seguons lo dit de l'apòstol, tots sterem devant lo divinal juhí per reebra segons que fet haurem. Dons cové'ns apparallar de ordonar les coses necessàries a salut de la ànima, com no sia cosa pus certa que la mort e pus incerta que la hora. E per ço yo, Guillem Çapera [...]". Esment de llegats d'un missal i una bíblia en llatí. Al dors, notes d'escrivans de l'Hospital: "Tots estos no pareix fasen en molt per lo Hospital" (s. XVI); "Extravagantium" (de mà de l'arxiver S. Roger). Olim Perg. VI.

Número: 15076

Número de Registro: 15039

Formato: Pergamí

Medidas: 413 x 758 mm

Lenguas: Català / Llatí

Documentación relacionada: 8004,8793

Topográfico: BC Perg. 346

Localizaciones: Biblioteca de Catalunya - Arxiu de l'Hospital

Reproducción: Acceso al documento

Per consultar el document identifiqueu-vos i demaneu el document

¡Colabora!
Volver a los resultados
Nueva busqueda