Menu más alto





Estás en: Home / Catálogos / Catálogos de la BC / Buscar colecciones


Menu de la izquierda



Fondo histórico del Hospital de la Santa Creu

Biblioteca de Catalunya - Fundación Privada del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Fechas: s. XVIII-XIX. Barcelona

Título: "Expediente y papeles relativos a porciones, junto con un pliego de porciones vacantes que se considera de utilidad"

Origen: Documentació sobre les porcions pagades per l'Hospital de Pere Desvilar: 1) "Hospital de Pedro Desvilar. Porciones" (rúbrica posterior). Conté: 1a) Esborrany del memorial de Jaume Salvador (vegeu 8). (1b) Notes i súpliques referents a Lluïsa i Maria Dolors Català i Prieto, porcionàries de l'Hospital. (1c) Memorial anònim sobre la fundació de P. Desvilar i la nova església de Santa Marta, en resposta a unes al·legacions de l'ardiaca de la comunitat de Santa Maria del Mar (després de 1775) (s. d.; castellà, català). 2) "Sobre recibo de porciones a favor de doña María Bentura [Ventura] Bransí" (1821; castellà). 3) "Estat dels que persibeixen las porcions de l'Hospital [...]" (s. d.). 4) "Solicitudes sobre percibo de porciones". Amb certificacions de pobresa d'alguns sol·licitants i reclamacions de pensions impagades (1798-1817; castellà). 5) "Porciones provistas a favor de varios descendientes del linage de los fundadores de las mismas". Notes i concessions de porcions (1664-1780; català i castellà). 6) "Memoriales de varias señoras pidiendo ser admitidas a porcionistas y que los señores administradores mandaron archivar por no poder ser atendidas, a causa de la baxa que tienen las rendas del Hospital de Pedro Desvilar". Conté: (6a) Sol·licituds originals (1828-1832; castellà). (6b) Certificació del pagament de mitja anualitat de les porcions de 1821 (castellà). 7) Esborrany de (8), lliurat el 10 de juliol de 1847 als administradors i destinat al senyor Llauder (castellà). 8) Memorial de Jaume Salvador sobre la institució de les porcions de l'Hospital; al marge: "Archivo del Hospital general de Santa Cruz de Barcelona" (Barcelona, 12 de juny de 1847; castellà). Amb documentació annexa (1417-1792). 9) Dos memorials sobre les porcions de l'Hospital. Amb una llista de les porcions vacants i les que no s'han renovat per falta de certificació de pobresa fins al 1800 (castellà). 10) "Estados de las porciones que percibían los porcioneros en varios años [i. e. llistes de porcioners de 1553-1554 i 1763-1790], junto con el original proceso de la pr[u]eva del linage de don Alexandro de Buxadós". El procés de Boixadors és de 1690 (català). 11) Notes diverses sobre porcions (1815; castellà). 12) "Notas de porciones vacantes y otras que se consideran de utilidad" (s. XVIII-XIX; castellà).

Nivel de clasificación: Altres establiments: Hospital de Pere Desvilar

Observaciones: 8) Memorial sobre la institució de les porcions de l'Hospital i els abusos comesos en el seu pagament, ja que que de vegades recauen en persones que no hi tenen dret. L'autor esmenta "la escritura de unión e incorporación del Hospital de Pedro Desvilar a este de Santa Cruz, celebrada entre el excelentísimo Ayuntamiento de esta ciudad y V.S., en la cual se dice que, tomando V.S. causa de aquel cuerpo, le será a V.S. más fácil cortar los abusos, removiéndolos y practicando las gestiones judiciales que sean menester por los privilegios que las leyes le conceden". 9) El primer memorial va ser lliurat a Ramon Urgell, administrador, el 2 de juny de 1822, amb el llibre de fundacions de porcions.

Número: 11235

Formato: Paper

Medidas: 205 x 150 mm

Lenguas: Castellà / Català

Cubierta: Carpeta protegida amb cobertes de cartró: "Pliego de número 6"

Topográfico: AHSCSP Hospital d'en Pere Desvilar. Vol. III. Inv. 5. Carpeta 1/15

Localizaciones: Arxiu de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Per consultar el document adreceu-vos a l'Arxiu Històric de l'Hospital de Sant Pau

¡Colabora!
Volver a los resultados
Nueva busqueda