Menu más alto





Estás en: Inicio / Visítanos / Exposiciones / Noms propis de la indústria discogràfica a Catalunya (1950-1970)




Noms propis de la indústria discogràfica a Catalunya (1950-1970)

Fecha inicio: 16/11/2018 Fecha final: 15/12/2018

Lugar: Espai Zero

Horario: De dilluns a divendres, de 9 h a 20 h. Dissabtes, de 9 h a 14 h

Comisariado: Margarida Ullate i Estanyol (Unitat de Sonors i Audiovisuals)

La Biblioteca de Catalunya acull l’exposició Noms propis de la indústria discogràfica a Catalunya (1950-1970). Aquesta mostra fa un recorregut per la història de la discografia a Catalunya al llarg de vint anys. Al 1948, acabada la Segona Guerra Mundial, es comercialitzarà el disc de vinil, que tindrà més capacitat de contingut i vindrà embolcallat amb una funda il·lustrada.

Coincidint amb la fi de la producció del disc de pasta a Espanya el 1957, es constituí a Barcelona la discogràfica Belter, que oferia al seu catàleg tant productes de música local com llicències d’altres segells de prestigi per ser presentats en castellà. Els seus fundadors foren el compositor Joaquim Alfonso i Navas i l’advocat José Ramón Batalla Altaya.

Una certa obertura del règim franquista als anys seixanta va permetre a alguns impulsors de la cultura catalana crear petites indústries per promocionar la música del país en disc, i contractaren els millors professionals del moment per assolir-ho. Entre molts d’altres, podem destacar com a personalitats clau d’aquest procés l’advocat Josep Espar i Ticó (promotor d’Edigsa), el músic Oriol Martorell (director musical de Vergara) o l’empresari Ermengol Passola (fundador de Concèntric).

Aquests projectes empresarials locals, econòmicament molt costosos, es van anar reduint a la dècada dels setanta, alhora que naixien petites discogràfiques més especialitzades. La barcelonina Ensayo (1968-2003), creada per l’enginyer Antonio Armet, va obtenir un prestigi que s’ha mantingut en el temps amb l’edició de joies discogràfiques, principalment del pianisme espanyol.

Entrada lliure.

Tríptic de l'exposició

Vídeo

Volver