Joaquim Miret i Sans (1858-1919). Una vida dedicada al patrimoni català
Fecha inicio: 18/12/2019 Fecha final: 22/01/2020
Lugar: Espai Zero
Horario: De dilluns a divendres de 9 h a 20 h - Dissabtes de 9 h a 14 h
Comisariado:
Núria Altarriba, Unitat Bibliogràfica
M. Àngels Sanllehy, Secció de Reserva Impresa i Col•leccions Especials
Aquest any es commemora el centenari de la mort de Joaquim Miret i Sans (Barcelona, 1858-1919), historiador i membre fundador de l’Institut d’Estudis Catalans. Nom indubtablement associat a les Homilies d’Organyà, passa més inadvertit fora de l’àmbit acadèmic. En aquest sentit, la Biblioteca de Catalunya vol contribuir a la seva memòria amb aquesta exposició on es pot veure obra seva publicada, dietaris de viatges, correspondència, dibuixos i documents provinents del seu llegat patrimonial.
Miret i Sans es va formar en dret, tot i que va dedicar la seva vida a la recerca històrica de la llengua i de la Catalunya medieval. Fou un personatge curiós, viatger i apassionat del patrimoni català. Explorà arxius de diferents indrets amb enèrgic entusiasme i analitzà primitius pergamins amb l’objectiu de recollir testimonis de la parla catalana popular. El seu afany intel·lectual el conduí a la descoberta de les Homilies d’Organyà, el text literari més antic escrit en català, datat al voltant de 1203, i del Memorial de greuges de Guitard Isarn, d’entre els anys 1080-1095, escrit en llatí i en català, un document també cabdal per a l’estudi de la llengua catalana, juntament amb altres textos de notable interès. Aquestes troballes i adquisicions fetes a la parròquia d’Organyà a principis del segle XX ingressaren a la Biblioteca de Catalunya. Actualment, el conjunt de pergamins d’Organyà provinent del seu llegat està disponible a través de la Memòria Digital de Catalunya.
Miret i Sans fou molt actiu en l’àmbit acadèmic, i entre les entitats més destacades, fou membre i secretari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, membre fundador de l’Institut d’Estudis Catalans, soci del Centre Excursionista de Catalunya i de l’Ateneu Barcelonès. Publicà estudis sobre l’edat mitjana, sobre l’orde del Temple i s’interessà també per la comunitat jueva d’època medieval.
El llegat de Miret i Sans mereix un profund reconeixement de totes les generacions per la seva acció en favor de la llengua i cultura catalana.
El 22 de gener de 2020, dia de la cloenda de l’exposició, el Dr. Jesús Alturo i Perucho, catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, pronunciarà la conferència: Joaquim Miret i Sans, historiador de les contrades pirinenques, recopilador dels més primitius testimonis de la parla catalana.
L’acte se celebrarà a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (c/ del Carme, 47, Barcelona), a les sis de la tarda.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca