Menu más alto





Estás en: Inicio / Visítanos / Exposiciones / Joaquim Miret i Sans (1858-1919). Una vida dedicada al patrimoni català




Joaquim Miret i Sans (1858-1919). Una vida dedicada al patrimoni català

Joaquim Miret i Sans

Fecha inicio: 18/12/2019 Fecha final: 22/01/2020

Lugar: Espai Zero

Horario: De dilluns a divendres de 9 h a 20 h - Dissabtes de 9 h a 14 h

Comisariado: Núria Altarriba, Unitat Bibliogràfica
M. Àngels Sanllehy, Secció de Reserva Impresa i Col•leccions Especials

Vídeo de l'exposició

Aquest any es commemora el centenari de la mort de Joaquim Miret i Sans (Barcelona, 1858-1919), historiador i membre fundador de l’Institut d’Estudis Catalans. Nom indubtablement associat a les Homilies d’Organyà, passa més inadvertit fora de l’àmbit acadèmic. En aquest sentit, la Biblioteca de Catalunya vol contribuir a la seva memòria amb aquesta exposició on es pot veure obra seva publicada, dietaris de viatges, correspondència, dibuixos i documents provinents del seu llegat patrimonial. 
Miret i Sans es va formar en dret, tot i que va dedicar la seva vida a la recerca històrica de la llengua i de la Catalunya medieval. Fou un personatge curiós, viatger i apassionat del patrimoni català. Explorà arxius de diferents indrets amb enèrgic entusiasme i analitzà primitius pergamins amb l’objectiu de recollir testimonis de la parla catalana popular. El seu afany intel·lectual el conduí a la descoberta de les Homilies d’Organyà, el text literari més antic escrit en català, datat al voltant de 1203, i del Memorial de greuges de Guitard Isarn, d’entre els anys 1080-1095, escrit en llatí i en català, un document també cabdal per a l’estudi de la llengua catalana, juntament amb altres textos de notable interès. Aquestes troballes i adquisicions fetes a la parròquia d’Organyà a principis del segle XX ingressaren a la Biblioteca de Catalunya. Actualment, el conjunt de pergamins d’Organyà provinent del seu llegat està disponible a través de la Memòria Digital de Catalunya.
Miret i Sans fou molt actiu en l’àmbit acadèmic, i entre les entitats més destacades, fou membre i secretari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, membre fundador de l’Institut d’Estudis Catalans, soci del Centre Excursionista de Catalunya i de l’Ateneu Barcelonès. Publicà estudis sobre l’edat mitjana, sobre l’orde del Temple i s’interessà també per la comunitat jueva d’època medieval. 
El llegat de Miret i Sans mereix un profund reconeixement de totes les generacions per la seva acció en favor de la llengua i cultura catalana.

El 22 de gener de 2020, dia de la cloenda de l’exposició, el Dr. Jesús Alturo i Perucho, catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, pronunciarà la conferència: Joaquim Miret i Sans, historiador de les contrades pirinenques, recopilador dels més primitius testimonis de la parla catalana.
 L’acte se celebrarà a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (c/ del Carme, 47, Barcelona), a les sis de la tarda.

Relació de documents de l'exposició

Tríptic de l'exposició

Volver