Impremta i biblioteca a l'hospital militar de Montserrat (1938-1939)
Fecha inicio: 03/03/2021 Fecha final: 16/04/2021
Lugar: Espai Zero
Horario: De dilluns a divendres, de 10 h a 14 h i de 15 h a 19 h, i dissabtes 6 i 20 de març, i 10 d'abril, de 10 h a 14 h
Comisariado: Àngels Rius i Bou, Biblioteca de l’Abadia de Montserrat
1. La confiscació del monestir de Montserrat - Documents
2.1. Els conservadors de la Generalitat a Montserrat. - Documents
2.2. Els comissaris de la Generalitat a Montserrat - Documents
3. Manuel Altolaguirre i la impremta de Montserrat - Documents
4. Biblioteques per als soldats en temps de guerra - Documents
5. La biblioteca per als soldats de la «Clínica Z» - Documents
En començar la Guerra Civil (1936-1939) els monjos de Montserrat van haver de fugir del monestir i aquest va ser confiscat per la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat de protegir-lo. Joan Puig i Ferreter, durant pocs dies, i sobretot Carles Gerhard i Ottenwälder, van ser nomenats pel conseller de Cultura Ventura Gassol els seus conservadors.
A partir de l’abril de 1938, fins a la retirada de l’exèrcit republicà el gener de 1939, el recinte va esdevenir un hospital militar de l’Exèrcit de l’Est anomenat «Clínica Z», que va albergar fins a 3.000 soldats convalescents.
A l’hospital es programaren tallers de recuperació i, de la mà del poeta Manuel Altolaguirre, els soldats de l’XI Cos d’Exèrcit de l’Est imprimiren llibres i diaris sota el segell d’Ediciones del Ejército del Este, tot aprofitant la magnífica impremta que els monjos havien deixat al monestir. Els llibres impresos, d'escriptors de renom internacional com Pablo Neruda, César Vallejo i Emilio Prados, són considerats avui en dia rares edicions de bibliòfil. Per primera vegada es poden veure junts en una exposició, gràcies a la col·laboració de la Biblioteca del Monestir de Montserrat i la Biblioteca de Catalunya.
A banda, a l'edifici destinat a «Centre d'Enduriment», es va organitzar una biblioteca per als soldats amb uns 300 llibres, amb característiques ideològiques de caire comunista i anarquista, part dels quals es van conservar i integrar al fons de la Biblioteca de Montserrat.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca