Diario de Barcelona: una empresa periodística (1792-2009)
Fecha inicio: 06/09/2017 Fecha final: 07/10/2017
Lugar: Biblioteca de Catalunya. Espai Zero
Comisariado: Teresa Llorens, Elisa Cano i Maria del Tura Molas
En complir-se 225 anys de l’aparició del Diario de Barcelona, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona ha volgut recordar, amb documents originals del seu fons i de la Biblioteca de Catalunya, la dilatada trajectòria d’un mitjà de comunicació molt arrelat a la ciutadania i que ha estat testimoni dels esdeveniments més rellevants per a la ciutat al llarg de més de dos segles.
El Diario de Barcelona va aparèixer l’1 d’octubre de 1792 i en els seus primers anys d’existència fou l’únic testimoni diari de la vida quotidiana de la ciutat. Era conegut popularment com El Brusi per la seva vinculació amb la família del mateix nom, propietària de la capçalera des de 1814 fins a 1923. Es va editar en castellà, com la gran majoria de diaris, excepte uns mesos durant la invasió francesa (1808-1814), que es va difondre en català i en francès, i durant la Guerra Civil (1936-1939), que va ser confiscat pel partit Estat Català. No es tornà a editar en català fins als seus darrers anys d’existència, a partir de 1986, quan canvià la seva capçalera per Diari de Barcelona. Les seves pàgines reflectien l’ambient polític, cultural, econòmic, literari i local de la Barcelona de finals del segle XVIII, així com el creixement demogràfic i la transformació urbanística que varià la fisonomia de la ciutat durant el segle XIX.
En un context general de crisi de la premsa, de pròpia pèrdua de lectors i de conflictes laborals, el diari deixà de sortir el juny de 1980 i va reaparèixer uns mesos més tard, fins al març de 1984, amb fórmules autogestionàries que no van tenir èxit. Pel seu valor històric i simbòlic, l’Ajuntament de Barcelona va comprar la capçalera l’any 1985 i va cedir-la a diferents grups de comunicació que la van publicar fins al 1994. A partir de setembre de 1998, l’Ajuntament el va tornar a editar en format electrònic i, finalment, gestionat per Barcelona Televisió, va desaparèixer definitivament l’any 2009.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca