Albert Ràfols Casamada i Maria Girona: diàlegs íntims
Fecha inicio: 20/06/2019 Fecha final: 20/07/2019
Lugar: Espai Zero
Horario: De dilluns a divendres, de 9 h a 20 h. Dissabtes, de 9 h a 14 h
Comisariado:
Sílvia Ferrer i M. Mercè Riera, Unitat Gràfica
Isabel Gàlvez i Anna Nicolau, Secció de Manuscrits
Albert Ràfols Casamada (Barcelona, 1923-2009) i Maria Girona (Barcelona, 1923-2015), pintors catalans, es van conèixer a l’Acadèmia Tàrrega a Barcelona el 1945, on començaren la seva faceta artística. Tots dos venien d’un entorn familiar procliu a l’art i a la cultura: el pare d’Albert era pintor i Rafael Benet, oncle de Maria, pintor i crític d’art de referència. En aquest ambient artístic i havent begut de les aigües del Noucentisme, van iniciar la seva trajectòria en un context de postguerra.
Avançats al seu temps, gris i decadent, van fugir d’un ambient convencional i acadèmic i buscaren nous camins artístics. Fou així com començà el grup Els Vuit, on es parlava de pintura, escultura, música i literatura.
En aquesta època, les sales d’art van tenir un paper clau, i les Galeries Pictòria —que acolliren l’exposició col·lectiva d’Els Vuit el setembre de 1946— són un referent i un punt de trobada per a una nova generació d’artistes. També participaren en els Salons d’Octubre, plataforma que donava veu a diferents opcions plàstiques del moment, reivindicant l’art com a activitat no comercial.
L’any 1949 van guanyar una beca que concedia el Cercle Maillol, de l’Institut Francès, i entre el 1950 i el 1954 feren diferents estades a París, on participaren en el moviment artístic i cultural. A poc a poc es van anar definint per camins artístics diferenciats.
A partir dels anys 50, Albert Ràfols Casamada es decantà cap a l’abstracció i el cromatisme mentre que Maria Girona continuà amb una pintura figurativa de tons suaus i mediterranis. Amb tot, s’aprecien semblances, compenetració i temàtiques similars dins de la diversitat: la finestra, les natures mortes, el paisatge i la tècnica del collage. Uns mateixos temes i entorns, un mateix viatge: Calaceit, Cadaqués, Capellades, París... vistos des de diferents perspectives.
El 1967, instal·lats ja a Barcelona, crearen Eina, Escola de Disseny, amb voluntat d’obertura, canvi pedagògic i esperit crític. És en aquest context que apareix la revista d’art i literatura Ampit: poètiques possibles.
Més enllà de la faceta plàstica, també eren artistes de la paraula i la poesia visual, amb una profunda sensibilitat que queda reflectida en la seva filosofia i experimentació pel que fa a textures, formes, tipografies, materials i gammes de colors.
La Biblioteca de Catalunya conserva el fons dels artistes ingressat per donatiu entre els anys 2015 i 2016.
_________________________________________________________________________________________________
Crear i viure. Pintors ara - Adéu a Ràfols-Casamada (RTVE)
Benvinguts - Entrevista a Maria Girona (RTVE)
Entrevista a Albert Ràfols Casamada (Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya)
Mapa de les exposicions d'Albert Ràfols Casamada i Maria Girona
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca